Κυρώσεις στη Β. Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε σεισμό

0
7

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν επί του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Βόρειο Κορέα για την τρίτη πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε τον περασμένο μήνα.

Διπλωμάτες εξέφρασαν την επιθυμία να λάβουν το σχέδιο ψηφίσματος στη συνεδρίαση της Τρίτης αλλά και την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει επί του σχεδίου μέχρι την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, το γραφείο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, που τον Μάρτιο προεδρεύει του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της Βορείου Κορέας.

Η Βόρειος Κορέα στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή. Οι δυο προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2009 και επέφεραν την επιβολή κυρώσεων όπως κατασχέσεις, επιθεωρήσεις, οικονομικοί περιορισμοί, απαγόρευση εισαγωγής πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας κλπ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα και την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Κορέας τον περασμένο μήνα και αποφάσισε να λάβει μέτρα κατά της Πιονγιανγκ για μια ενέργεια που καταγγέλθηκε απ’ όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ακόμα και από τον παραδοσιακό σύμμαχο της Βορείου Κορέας, την Κίνα.

Η Βόρειος Κορέα πάντως χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου «πράξη αυτοάμυνας απέναντι στις αμερικανικές εχθροπραξίες» και προειδοποίησε για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε περίπτωση ανάγκης.

econews

Σχόλια