Οι ΑΠΕ ανθίζουν στις δύο πλευρές του Ειρηνικού

0
6

Η Ιαπωνία θεωρείται πλέον η πιο ελκυστική αγορά για τα φωτοβολταϊκά.

Με 0,35 Ευρώ ανά Κιλοβατώρα η Ιαπωνία προσφέρει την υψηλότερη εγγυημένη τιμή στον κόσμο στους παραγωγούς με αποτέλεσμα να αναμένονται 5 Γιγαβάτ νέας ισχύος το 2013.

Παράλληλα, τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια, η ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας, το σταθερό νομικό πλαίσιο και οι υψηλή ζήτηση για καθαρές πηγές ενέργειας που θα υποκαταστήσουν τα πυρηνικά την επαύριο του δυστυχήματος της Φουκουσίμα έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη “Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου”.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της ηλιακής αγοράς στην Ιαπωνία.

—Έκρηξη των ΑΠΕ στις ΗΠΑ

Στην τελευταία έκθεση “Energy Infrastructure Update” που εξέδωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Energy Regulatory Commission) αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2013 προστέθηκαν 1231 Μεγαβάτ νέας ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγική βιομηχανία των ΗΠΑ, το σύνολο εκ των οποίων είναι από ΑΠΕ: φωτοβολταϊκά, αιολικά και βιομάζα.

Η νέα ισχύς από ΑΠΕ του Ιανουαρίου 2013 είναι τριπλάσια από τα 431 Μεγαβάτ του Ιανουαρίου 2012.

Ηγήθηκαν τα αιολικά με έξι νέα πάρκα συνολικής ισχύος 958 Μεγαβάτ και ακολούθησαν τα φωτοβολταϊκά με 16 νέα έργα ισχύος 267 Μεγαβάτ και η βιομάζα με έξι εγκαταστάσεις ισχύος 6 Μεγαβάτ.

Πυρηνικά, υδροηλεκτρικά και ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) δεν αύξησαν την ισχύ τους τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά, άνθρακας και φυσικό αέριο καλύπτουν το 29,04% και το 42,37% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αντίστοιχα. Το πετρέλαιο καλύπτει το 3,54% και η ατομική ενέργεια το 9,23%.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, αυτές αντιστοιχούν στο 15,66% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ: υδροηλεκτρικά 8,5%, αιολικά 5,17%, βιομάζα 1,29%, ηλιακή ενέργεια 0,38% και γεωθερμία 0,32%. Οι ΑΠΕ καλύπτουν το 13% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

econews

Σχόλια