Πετρέλαια στην Καβάλα: «ντου» συνδικαλιστών και φυγάδευση Βορίδη – Το παρασκήνιο

0
10

Από την εισβολή εργαζομένων της εταιρείας «Καβάλα Oil» και τη φυγάδευση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη σημαδεύτηκε κομματική εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος στην Καβάλα την Παρασκευή 1η Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι-συνδικαλιστές της «Καβάλα Oil» αντιδρούν σε προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα καταστεί και η μητρική εταιρεία «Energean Oil & Gas», που κατέχει το 67% της «Καβάλα Oil», συνδικαιούχος των κοιτασμάτων πετρελαίου του κόλπου της Καβάλας.

Η αξία των κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας αποτιμάται σε 2,2 δισ. Ευρώ με τρέχουσες τιμές.

Ο Μάκης Βορίδης βρισκόταν στην Καβάλα ενόψει της αυριανής κύρωσης από τη Βουλή της χρονικής επέκτασης της σύμβασης μεταξύ της Energean και του Δημοσίου για την παραγωγή των αποδεδειγμένων και πιστοποιημένων από ανεξάρτητο εκτιμητή ελληνικών πετρελαίων.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ελληνικό Δημόσιο θα έχει καθαρό όφελος της τάξης των 220 εκατομμυρίων Ευρώ σε βάθος δεκαπενταετίας έναντι μηδενικών ουσιαστικά εσόδων μέχρι πρότινος.

Τα συγκεκριμένα έσοδα έχουν υπολογιστεί με δεδομένο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, ενεργειακό και μισθολογικό, της τάξης των 40 εκατομμυρίων ετησίως.

Για την εξόρυξη των κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας η Energean εξαγόρασε την Kavala Oil και μετά από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επενδύσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. περίπου είναι ίδια κεφάλαια, για να φέρει τρεις πλωτές πλατφόρμες εξόρυξης ώστε να ανακαλυφθεί και να αναπτχθεί το νέο κοίτασμα, στο οικόπεδο Ε.

Η Energean είναι μια ελληνική εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Μαθιού Ρήγα και του εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου (Prime Marine) και ελέγχει την Kavala Oil που είναι ο λειτουργός (operator) των εκμεταλλεύσεων στον κόλπο της Καβάλας.

—Οι αντιδράσεις

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν διότι με βάση τη νέα ρύθμιση η μητρική Energean Oil & Gas γίνεται συνδικαιούχος των κοιτασμάτων πετρελαίου που κατέχει η θυγατρική της Kavala Oil.

Παρότι, η Energean Oil & Gas κατέχει τα κοιτάσματα ούτως ή άλλως ως μητρική, οι συνδικαλιστές της Kavala Oil αντιδρούν, σύμφωνα με την εταιρεία, φοβούμενοι αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις (παρότι δεν εξαγγελθεί κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει δέσμευση περί του αντιθέτου).

Τέλος, οι εργαζόμενοι διατυπώνουν την ανησυχία ότι με τη νέα σύμβαση η μητρική μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα που της δίνει η σύμβαση με το Δημόσιο σε άλλη εταιρεία, παρότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δίχως έγκριση του ελληνικού Δημοσίου.

econews

Σχόλια