Φωτοβολταϊκά: ρεκόρ νέων συνδέσεων στο δίμηνο εκτοξεύει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

2
6

Φωτοβολταϊκά ισχύος 350 Μεγαβάτ, 50% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, έχουν συνδεθεί στο σύστημα το πρώτο δίμηνο του 2013.

Συγκεκριμένα ο ΛΑΓΗΕ ανέμενε συνολική ισχύ 1350 Μεγαβάτ στα τέλη Φεβρουαρίου 2012 από 1126 Μεγαβάτ στα τέλη Δεκεμβρίου 2012. Όμως ο “πυρετός” νέων συνδέσεων θα διαμορφώσει την εγκατεστημένη ισχύ σε 1476 Μεγαβάτ στα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου 120 Μεγαβάτ επιπλέον των προβλέψεων. Αντίστοιχη αναμένεται η εικόνα και το Μάρτιο.

Όπως αναφέρει το energypress, η τεράστια διείσδυση των φωτοβολταϊκών, η οποία αναμένεται να ενταθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε οι παραγωγοί να “κλειδώσουν” τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές που θα ισχύουν έως τις 11 Μαρτίου έχει ως αποτέλεσμα ο λειτουργός της αγοράς να “πέφτει έξω” ως προς τις προβλέψεις του για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του έτους 2012, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 331,5 εκατ. ευρώ ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2013 το έλλειμμα θα «ανέβει» στα 473,62 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων, το αντίστοιχο ποσό για το τέλος του 2014 θα φτάσει τα 905,29 εκατ. ευρώ.

Η εκτόξευση της νέας ισχύος και κατ’επέκταση του ελλείμματος  αναμένεται να επισπεύσει τη λήψη νέων μέτρων από το ΥΠΕΚΑ, τα οποία κατά βάση θα προβλέπουν μικρότερη επιδότηση επί μακρύτερο χρονικό διάστημα προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

econews

2 Σχόλια

  1. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 7 ΜΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ

  2. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 7 ΜΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ

Comments are closed.