ΔΕΗ: κανονικά θα πέσουν υπογραφές για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

1
6

Κανονικά θα προχωρήσει έως τα μέσα Μαρτίου η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Η υπογραφή είχε προσδιοριστεί για τις 9 Μαρτίου, μεσολάβησε ωστόσο εισαγγελική παρέμβαση ύστερα από δημοσιεύματα αναφορικά με τους όρους της σύμβασης.

Την υπογραφή της σύμβασης είχε αποφασίσει το ΔΣ της ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Η σύμβαση ανάθεσης αφορά σε μονάδα μεικτής ισχύος 550 έως 660 μεγαβάτ με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση. Ανάδοχος είναι η εταιρία ΤΕΡΝΑ έναντι συμβατικού τιμήματος 1,39 δισ. ευρώ.

Υπέρ της κατασκευής της μονάδας τάσσονται τα συνδικάτα της ΔΕΗ και ιδίως ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που έκανε λόγο για «εξωθεσμικές παρεμβάσεις» σχολιάζοντας την αναβολή υπογραφής.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαν ειδικός του κλάδου βλέπω σοκαρισμένος την ελληνική διαπλοκή σύσσωμη (ΓΕΝΟΠ/ΤΕΡΝΑ/ΔΣ/Κυβέρνηση/αντιπολίτευση/ΜΜΕ) να ετοιμάζει την χαριστική βολή της ηλεκτροδότησης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όποιος νομίζει, ότι θα έρθουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, για να ταΐζουν την ΤΕΡΝΑ και τους τοκογλύφους στη βάση συμβολαίων της διαφθοράς, ας συνεχίσει να αγοράζει ΔΕΗ. Αν αυτή η σύμβαση υπογραφεί η μετοχή θα δει μέσα σε εβδομάδες τα 2 ευρώ. «Γκαστρωμένη» δεν την παίρνει κανείς άλλος την «νύφη» εκτός από αυτόν που την γκάστρωσε. Η συμμαχία της ΓΕΝΟΠ με την ελληνική ολιγαρχία στην καταστροφή της οικονομικής θέσης της επιχείρησης έχει νόημα, γιατί έτσι αποκλείεται να βρεθεί ευρωπαϊκός αγοραστής. Η ΔΕΗ τυλίγεται σε ένα κομμάτι χαρτί που θα την φέρει στα χέρια της ΤΕΡΝΑ και μάλιστα στην τιμή του ενός ευρώ.

    Η χρηματοδότηση έργου 1,4 δισ. ευρώ από επιχείρηση κεφαλαιοποίησης μόνο 1,7 δισ. ευρώ και πιστοληπτική θέση CC είναι απολύτως αδύνατη. CC σημαίνει πενταετές Default rate (κίνδυνος μερικής χρεωκοπίας στα επόμενα 5 χρόνια κατά την S&P) στο 50%. Δεν μπορεί να υπάρξει δανεισμός της ΔΕΗ, το έργο θα ακυρωθεί 100% και η ΤΕΡΝΑ θα λάβει χωρίς κανένα έργο 70 εκ. ευρώ αποζημίωση και άλλα 70 εκ. ευρώ προκαταβολή.

    Αλλά ας υποθέσουμε ότι θα βρεθεί τράπεζα που θα δανείσει εταιρία με πιστοληπτική θέση CC. Η ΔΕΗ θα καταρρεύσει στο βάρος του χρέους της. Αν θέλουν ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακος την Πτολεμαΐδα V, ας δεχτούν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής «μπολιάζει» την ΔΕΗ με το δικό του Α-Rating και κατεβάζει το Default rate από 50% στο 2-3% και το χρηματοοικονομικό κόστος της Πτολεμαΐδας V στο ελάχιστο. Δεν έχει υπάρξει επενδυτής λιγνιτικού σταθμού με Rating κατώτερο του Α.

Comments are closed.