Η HELMEPA στην Ημερίδα για τα «πράσινα» λιμάνια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

0
188

Με αφορμή την απονομή περιβαλλοντικών πιστοποιητικών PERS σε τέσσερα λιμάνια της χώρας μας (Κέρκυρας, Βόλου, Καβάλας, Λάγους) και ένα της Ιταλίας (Piombino), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «SuPorts – Sustainable Ports», διοργανώθηκε ημερίδα για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων, στο Πανεπιστημίου Πειραιά, την 20 Φεβρουαρίου 2013.

Το έργο «SuPorts», στο οποίο συμμετέχουν συνολικά δέκα φορείς από επτά χώρες, συντονίζει η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή Α. Νανιόπουλο.

Μετά από πρόσκληση των οργανωτών της εκδήλωσης, ο Γεν. Διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης Κ. Μητσάτσος παρουσίασε τη συνέργεια ναυτιλίας – λιμένων σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία.

Ανέπτυξε το νομοθετικό πλέγμα που διέπει τη λειτουργία του πλοίου, τα επιτεύγματα της ναυτιλίας όσον αφορά την ανύψωση του επιπέδου ασφάλειας και τη σημαντική μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης τα τελευταία 30 χρόνια, παράλληλα με το έργο της HELMEPA για την επιμόρφωση και πληροφόρηση του ανθρώπινου παράγοντα.

Με βάση αυτά, ο κ. Μητσάτσος αναφέρθηκε στις προσδοκίες πλοίων, εταιρειών και ναυτικών από τους λιμένες που καταπλέουν και παρουσίασε ενδεικτικά συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης πλοίου – λιμένα.

Βασικός στόχος της ημερίδας, όπου έγιναν συνολικά επτά παρουσιάσεις, ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο αντικείμενο της περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμένων και η προώθηση της δραστηριοποίησης μικρών λιμένων στην κατεύθυνση αυτή.

Σχόλια