Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού!

0
5

Ο Φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού ενημερώνει το ευρύ κοινό ότι  συνεχίζει την οργάνωση προγραμμάτων ορνιθοπαρατήρησης στον υγρότοπο του Μουστού, το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την άγρια διαχειμάζουσα ορνιθοπανίδα και να απολαύσουν τη φύση.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για την αξία της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, αλλά και γενικότερα.

Ο υγρότοπος του Μουστού, που λειτουργεί ως σημαντικός σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών μιας και είναι ο πρώτος υγρότοπος που συναντούν προς το βορρά όσα πουλιά ακολουθούν τις ανατολικές ακτές της Ελλάδας, έχει τη σπουδαιότητά του και ως σταθμός διαχείμασης.

Αυτό το διάστημα (και μέχρι τα τέλη Μαρτίου) φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών.

Για την παρατήρηση των διαφόρων ειδών ορνιθοπανίδας που διαχειμάζουν στην λιμνοθάλασσα ο φορέας διαθέτει τον ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπιο, οδηγούς αναγνώρισης ορνιθοπανίδας) και βέβαια την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού του (ξεναγών).

Η περιήγηση των επισκεπτών περιλαμβάνει ενημέρωση για την αξία της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού, για τα είδη πουλιών που διαχειμάζουν στην περιοχή του υγροτόπου, καθώς και πεζοπορία σε ένα μικρό μονοπάτι (εφαπτόμενο στον υγρότοπο), όπου και υπάρχουν τρία παρατηρητήρια από τα οποία οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα πουλιά.

Η ξενάγηση πραγματοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό του τμήματος πληροφόρησης, εκπαίδευσης και δημοσιότητας του φορέα διαχείρισης.

Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον υγρότοπο Μουστού που με το πανέμορφο τοπίο του προσφέρει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη αναφορικά στην παρατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας μπορούν να επικοινωνούν εγκαίρως με τον Φορέα στο τηλέφωνο 2755022021.

Εφοδιασμένοι όλοι με κιάλια και οδηγούς αναγνώρισης οι επισκέπτες του υγροτόπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα διαφορετικό πρωινό, με πρωταγωνιστές τα πουλιά!

Σχόλια