Βιομήχανοι: λάθος τα στοιχεία της Eurostat περί χαμηλού ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα

0
14

Ο κύριος Υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος στοιχεία της EUROSTAT για το 2012, δήλωσε ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

Αυτό αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει η EUROSTAT δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα, ειδικά για μεγάλες βιομηχανικές καταναλώσεις, και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική βάση σύγκρισης για τις τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας, για τους εξής λόγους:

• Η Ελληνική Αγορά δεν είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα Κράτη Μέλη.

• Οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα Κράτη Mέλη αφορούν την ελεύθερη αγορά και δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλώσεων της βιομηχανίας.

Έτσι:

.1. Στην Ιταλία που οι πίνακες της EUROSTAT εμφανίζουν τιμές ρεύματος  για τη Μέση και Υψηλή Τάση από 100 έως 186 €/MWh, οι διμερείς συμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες ενώ αποτελούν άνω του 55% της συνολικής κατανάλωσης.

.2. Στην κατηγορία των μεγάλων πελατών δεν περιλαμβάνονται οι τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο που έχουν βαριά βιομηχανία και βέβαια διμερή συμβόλαια και συμφωνίες που είναι εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιούνται και αποτελούν απόρρητα βιομηχανικά στοιχεία.

• Τα στοιχεία της EUROSTAT δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για την βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως: α) συμβάσεις διακοψιμότητας (πχ Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία,  Ολλανδία), β) ανώτατα όρια χρέωσης για τέλη και φόρους (πχ Γερμανία, Γαλλία κά), γ) επιστροφές φόρων και τελών (πχ Αυστρία, Γαλλία, κά).

Η ΕΒΙΚΕΝ θέτει στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν τα ανωτέρω.

«Είναι ανησυχητικό ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται και πάλι στο προσκήνιο σε μια κρίσιμη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχει κατ’ επανάληψη εξηγηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Τρόικα κτλ) ότι ούτε πλήρη είναι, ούτε αντιπροσωπευτικά. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας τους με μοχλό τα κόστη ενέργειας και ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Βιομηχανίας Antonio Tajani εκπονεί μελέτη για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους ενέργειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια