ΔΕΠΑ: “όχι” στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ενόψει αποκρατικοποίησης

0
6

Την αντίθεσή τους στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες εξέφρασαν ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Οικονομικών ενόψει της επικείμενης αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Στελέχη του ΥΠΟΙΟ και του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μειώνε το αντίτιμο πώλησης της ΔΕΠΑ.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ της Τετάρτης όπου και παρέστη.

«Το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ» φέρεται να είπε ο υπουργός στους παριστάμενους του ΣΕΒ, ξεσηκώνοντας από χθες νέες αντιδράσεις ειδικά από τους Βιομήχανους καταναλωτές ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που υποστηρίζουν ότι ο κ. Στουρνάρας διάβασε λάθος τα στοιχεία της Eurostat.

—Τι προέβλεπαν τα σενάρια εκπτώσεων

Τα σενάρια μείωσης στο βιομηχανικό φυσικό αέριο προέβλεπαν έκπτωση 12,5% στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις και κατά 9% στις μεσαίες και μικρότερες. Η έκπτωση 12% θα προερχόταν από μείωση 10% στα τιμολόγια συν επιπλέον μείωση 2,5% στα τέλη μεταφοράς. Αντίστοιχα η έκπτωση 9% θα προερχόταν από μείωση 7% στα τιμολόγια συν επιπλέον μείωση 2% στα τέλη δικτύου.

—Έως το Πάσχα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Μέχρι τα τέλη Απριλίου 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, του ΟΠΑΠ, των έξι ακινήτων κρατικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό και ενός ακινήτου στη Ρόδο δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε πως για το Ταμείο «μετράνε μόνο τα χρήματα» και ότι «όποιος προσφέρει τα περισσότερα, εκείνος λαμβάνει και την ανάθεση» κάνοντας νύξη στο ρωσικό ενδιαφέρον και τις αντιδράσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.

econews

Σχόλια