Κρέας αλόγου σε προϊόντα στην Ελλάδα βρήκε ο ΕΦΕΤ

0
6

DNA αλόγου σε βόειο κατεψυγμένο κρέας, εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (EΦΕΤ), στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φορέα, συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια φια έλεγχο 76 δείγματα από παραγωγικές / μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντιπροσωπευτική και αναλογική κάλυψη ανά την επικράτεια.

Από τα συνολικά 76 δείγματα έχουν αναλυθεί τα 26, από τα οποία τα δύο βρέθηκαν θετικά.

Τα δυο θετικά δείγματα αφορούν σε ισάριθμες παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος ρουμανικής προέλευσης, συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών, με την επισήμανση FROZEN BEEF MEAT NECK και FROZEN BEEF MEAT TOPSIDE της επιχείρησης «ΖΗΚΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ», τα οποία έχουν ήδη δεσμευθεί από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 14.02.2013.

Ο ΕΦΕΤ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας συνεχίζει να πραγματοποιεί ελέγχους για την ανίχνευση DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας.

Η ΙΚΕΑ αποσύρει κι άλλα προϊόντα

Ο σουηδικός όμιλος επίπλων Ikea σταμάτησε τις πωλήσεις λουκάνικων και δύο παραδοσιακών σουηδικών πιάτων από τα υποκαταστήματά του σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μετά από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα λουκάνικα τύπου Βιέννης από τα καταστήματά της σε Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Επιπλέον, η εταιρεία σταματά να πουλά δυο παραδοσιακά φαγητά που περιέχουν κιμά, το βαλενμπεργκάρε και το κααλπούντινγκ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η IKEA ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις παρτίδες με κεφτεδάκια, που φέρεται να περιείχαν κρέας αλόγου, από τα εστιατόρια της σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες . (Διαβάστε όλο το άρθρο για την IKEA)

Ανακοίνωση ΙΚΕΑ HELLAS

Μετά την είδηση για την ανίχνευση DNA κρέατος αλόγου και σε λουκάνικα, η IKEA Hellas εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Mε αφορμή πληροφορίες από διαδικτυακές πηγές σχετικά με την προληπτική απόσυρση λουκάνικων τύπου «Βιέννης» από τον ‘Ομιλο ΙΚΕΑ σε συγκεκριμένες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), λόγω κοινού προμηθευτή με τα κεφτεδάκια, η ΙΚΕΑ ΗΟUSEMARKET HELLAS ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι:

Τα λουκάνικα που διατίθενται στα εστιατόριά της και τα καφέ εξόδου (hot dog) προέρχονται από πιστοποιημένους ‘Έλληνες παραγωγούς (κατά ISO 22000:2005 – HACCP) και παράγονται στην Ελλάδα.

Η ΙΚΕΑ ΗΟUSEMARKET HELLAS θεωρεί την εμπιστοσύνη των πελατών της, την ποιότητα των πρώτων υλών της και την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων ως θεμελιώδεις προτεραιότητες. Για το λόγο αυτό είχε αποσύρει έγκαιρα και προληπτικά όλα τα προϊόντα με κεφτεδάκια. Επιπλέον, απέσυρε προληπτικά, με δική της πρωτοβουλία, όλα τα εισαγόμενα προϊόντα κρέατος και πουλερικών, που είχαν τον ίδιο προμηθευτή, από το Σουηδικό κατάστημα τροφίμων».

econews

Σχόλια