Μαθήματα φιλοζωίας για μαθητές δημοτικού από τον Σύλλογο Ζωόφιλων Γιαννιτσών

0
3

Υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών υλοποιεί το πρόγραμμα «Αδέσποτος» ένα νέο εκπαιδευτικό μάθημα για παιδιά του δημοτικού. Αυτά τα έμμεσα μαθήματα φιλοζωίας βασίζονται στη σειρά βιβλίων «Τα Αδέσποτα» της συγγραφέως Σοφίας Ζαραμπούκα.

Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων οι αδέσποτοι σκύλοι λειτουργούν ως οδηγοί πόλης προσφέροντας γνώσεις τοπικής ιστορίας, ανάμεικτες με πληροφορίες για την ύπαρξή τους και τα προβλήματά τους.

Τις τάξεις των εκπαιδευτικών,  που θα θελήσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, αφού υπάρχει ήδη η έγκριση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας θα τις επισκεφτούν μέλη του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών γύρω από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα που ζουν στους δρόμους.

Οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εργαστήρι παιδικής εικονογράφησης του Βαγγέλη Παπαβασιλείου, που είναι ο σκιτσογράφος του «Αδέσποτου», του σκυλιού που υπέγραφε τα  περσινά γράμματα τα οποία απευθύνονταν στους μαθητές.

Τα παιδιά στη συνέχεια θα συλλέξουν υλικό για την ευρύτερη περιοχή του σχολείου τους και θα το χρησιμοποιήσουν μέσω της δημιουργικής γραφής, για τη δημιουργία ενός κειμένου, δηλαδή μιας ιστορίας, όπως είναι αυτές που περιλαμβάνονται στα έργα της Σοφίας Ζαραμπούκα.

Ταυτόχρονα ο Σύλλογος Ζωόφιλων θα φέρει στην τάξη βιβλία της συγγραφέως τα οποία θα λειτουργήσουν ως δανειστική βιβλιοθήκη για τα παιδιά για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας τους.

Μέσα στον Απρίλιο το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια εκδήλωση, που θα διοργανώσει ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών και στην οποία θα παρευρεθεί η Σοφία Ζαραμπούκα. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν την δουλειά τους και βέβαια θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά και φυσικά να ρωτήσουν αυτά για τα οποία έχουν απορίες.

Το πρόγραμμα έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από τη Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Αθήνα, 22/1/2013, Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.14/54/9026/Γ1).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα επικοινωνώντας με τη γραμματέα του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών, Κική Δημητριάδου, η οποία είναι και η δημιουργός του – αφού η ίδια είναι και νηπιαγωγός – στο email: kiki_na@windowslive.com.

Πηγή zoosos 

Σχόλια