Φρέσκο ψωμί με μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς χημικά συντηρητικά;

2
499

Φρέσκο ψωμί χωρίς τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση των συντηρητικών παρασκευάζουν ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Για να αντιμετωπίσει τη μούχλα που εμφανίζεται στο ψωμί μετά από τρεις τέσσερις μέρες, ο ερευνητής Μάικλ Γκανζλ ανακάλυψε ένα άοσμο υποκατάστατο για τα συντηρητικά του ψωμιού, αποδεικνύοντας ότι φυσικές χημικές ουσίες που δημιουργούνται από τους γαλακτοβακίλλους έχουν αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Η έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι μπορούν να εφαρμοστούν νέες θεραπείες για καλλιέργειες, οι οποίες δεν θα βασίζονται σε χημικά μυκητοκτόνα για την προστασία καρπών όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η ελαιοκράμβη (που χρησιμοποιείται στα βιοκαύσιμα).

Τα βακτήρια bifidus και οι γαλακτοβάκιλλοι θεωρούνται ωφέλιμα βακτήρια, γιατί δεν έχουν βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό του ανθρώπου. Τα βακτήρια αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο έντερο και διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του καθώς και τη διατήρηση της υγιούς κατάστασης του οργανισμού .

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αν “ταΐσουν” λινελαϊκό οξύ στη μαγιά του ψωμιού το παραγόμενο προϊόν είχε αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Συμπέρασμα είναι ότι η χρήση μαγιάς ζυμωμένης με τον γαλακτοβάκιλλο L. hammesii ή η χρήση πολυακόρεστου λιπαρού οξέως (coriolic acid) σε συγκέντρωση 0,15% παρατείνει τη ζωή του ψωμιού κατά 2-3 ημέρες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια μέση οικογένεια στη Δύση πετάει στα σκουπίδια το 30-60% των προϊόντων ζύμης όπως ψωμί, μπισκότα και μπέιγκελ.

Μάλιστα, το 9% των αρτοποιημάτων καταλήγει από το ράφι του σούπερ μάρκετ απευθείας στη χωματερή χωρίς να περνάει από την κουζίνα του καταναλωτή.

Ίσως ένα φυσικό συντηρητικό που παρατείνει τη διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων θα συνέβαλλε στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology.

—Ψωμί διάρκειας 60 ημερών

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2012 η αμερικανική εταιρεία  Microzap ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια τεχνική που επιτρέπει τη συντήρηση του ψωμιού, δίχως αυτό να μουχλιάσει, για διάστημα 60 ημερών.

Το ψωμί τοποθετείται σε ένα εξεζητημένο σύστημα σάρωσης από μικροκύματα που σκοτώνει τους σπόρους “του κακού”.

Περισσότερα εδώ.

econews

2 Σχόλια

  1. κάτι τέτοιο πήγε να κάνει κ η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ αλλά τελικά έβαλε συντηρητικά στο ψωμί και έγραψε στις συσκευασίες ότι δεν έβαλε. μα δουλέυουνε μου φαίνεται!

Comments are closed.