Αυθαίρετα: νέες ρυθμίσεις από ΥΠΕΚΑ – μικρό ενδιαφέρον για τακτοποίηση

0
5

Νέες ρυθμίσεις που θα παρέχουν κίνητρα στους πολίτες να τακτοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr.

Τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) είναι απογοητευτικά, καθώς μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, 17 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τα αυθαίρετα, τα έσοδα ανέρχονται μόνο σε 785 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μήνα με τον μήνα οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μειώνονταν, με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο που από την 1η μέχρι τις 20 κατατέθηκαν μόνο 9.000 αιτήσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ  εξετάζει τη δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης σε κτίρια με άδεια, ενώ θα παραμείνει η «τακτοποίηση» για 30 χρόνια στις αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει κατ” αρχάς να χωριστούν οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε τρείς βασικές κατηγορίες: κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις, αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενων κτιρίων και μικρές πολεοδομικές παραβάσεις.

Εκτός αυτού, αναμένεται να θεσπιστεί η «ταυτότητα κτιρίου», όπου θα δηλώνονται τακτοποιημένα αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις προκειμένου να νομιμοποιηθούν αλλά και όσα έχουν ήδη τακτοποιηθεί είτε με τον 3843/2010 είτε με τον 4014/2011.

Σχόλια