Ενέργεια: ελπίδες για κοιτάσματα σε Ιόνιο-Κρήτη – ΗΠΑ υπέρ Τουρκίας στους αγωγούς

0
2

Για “ελπιδοφόρα κοιτάσματα” νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος έκανε λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune για την ενέργεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου “Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να αποκτήσουμε μια επαρκή εικόνα για την τεχνική και εμπορική δυνατότητα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Κύπρου και του Ισραήλ που προηγούνται χρονικά και θα εξαντλήσουμε όλες τις ευκαιρίες για συνέργειες και συνεργασίες”.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, στο ίδιο πνεύμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μίλησε για «σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό» από την πλευρά της χώρας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο και γίνεται πια σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που όπως έδειξε το συνέδριο δεν συμμερίζονται οι Αμερικάνοι.

—Κατά του “ελληνικού” TAP”οι ΗΠΑ;

Υπέρ του Nabucco με το επιχείρημα ότι είναι ανταγωνιστικότερος από τον ελληνικού ενδιαφέροντος TAP, διότι διασχίζει περισσότερες χώρες, τάχθηκε ο Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Μπράιζα ο οποίος έχει διατελέσει βοηθός υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ευρασίας και πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού, ενώ σήμερα προΐσταται του Think Tank, International Centre for Defense Studies.

«Το Αζερμπαϊτζάν προτιμά τον Nabucco, γιατί περνά από πολλές χώρες και με τον τρόπο αυτόν θέλει να λύσει και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αλλά και ο αγωγός TAP είναι αρεστός στο Αζερμπαϊτζάν. Τα μέλη της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ μιλούν για τον TAP πως είναι οικονομική λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα στελέχη της είναι υπέρ του Nabucco», είπε ο κ. Μπράιζα.

Ο κ.Μπράιζα τάχθηκε επίσης υπέρ της μεταφοράς των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, ως συμφερότερη λύσημ ενώ αντίστοιχη θέση εξέφρασε ο Χιού Πόουπ αναλυτής για τις τουρκοκυπριακές σχέσεις στο International Crisis Group.

Στους κκ. Μπράιζα και Πόουπ απάντησαν τόσο ο βουλευτής του Πασόκ Γιάννης Μανιάτης, όσο και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασσίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσίνη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει τις αποφάσεις της και προχωρά σε προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. Την πιθανότητα μέρος του αερίου να διοχετευθεί προς τα δυτικά, την συνέδεσε με την μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια και την πόντιση καλωδίου 2.000 ΜW προς Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης απάντησε στους δύο αναλυτές ότι «αυτό δεν τεκμηριώνεται ούτε οικονομικά ούτε γεωπολιτικά και δεν συμφέρει την Ε.Ε.».

econews

Σχόλια