Τα αδέσποτα σκυλιά βλάπτουν τα οικοσυστήματα; – Νέα έρευνα

0
45

Το 75% των σκύλων, που υπολογίζονται σε 750 εκατομμύρια παγκοσμίως, είναι αδέσποτοι.

Νέα, αμφιλεγόμενη λόγω της περιορισμένης βιβλιογραφίας, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι τα αδέσποτα σκυλιά που ζουν εκτός αστικών περιοχών είναι επικίνδυνα για ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Βiological Conservation επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της δράσης αδέσποτων σκύλων-ξενιστών σε μικρά νησιά που φιλοξενούν ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένας και μόνο γερμανικός ποιμενικός στο δάσος του Γουαϊτίνγκι της Νέας Ζηλανδίας σκότωσε έως και 500 κίβι, απειλούμενα ενδημικά πτηνά. Το σκυλί είχε κολάρο, ιδιοκτήτης όμως δεν βρέθηκε.

Αντίστοιχα,το 2006, μια αγέλη 12 αδέσποτων σκυλιών βρέθηκε να εξολοθρεύει ένα απειλούμενο είδος βατράχου στο μικρό νησί Βίουα των Φίτζι. Δέκα από αυτά τελικά εξημερώθηκαν και απομακρύνθηκαν, και τα άλλα δύο θανατώθηκαν.

Πέραν των πολύ σημαντικών σε ορισμένες περιπτώσεις οικολογικών επιπτώσεων, στα αδέσποτα σκυλιά αποδίδεται η μετάδοση ασθενειών, όπως η λύσσα, σε απειλούμενα με εξαφάνιση είδη όπως είναι ο λύκος της Αιθιοπίας.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, η βιβλιογραφία για τις οικολογικές επιπτώσεις από τα αδέσποτα είναι περιορισμένη και επικεντρώνεται στη μετάδοση ασθενειών.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά βαρύνει τον άνθρωπο που τα εγκαταλείπει, καθώς ο σκύλος, ως εξημερωμένος λύκος, δεν υφίσταται πουθενά ως ενδημικό είδος.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που κατηγορεί της γάτες για εξαφάνιση σπάνιων ειδών.

econews

Σχόλια