Υδρογονάνθρακες: υπέρ της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ το ΕΛΛΙΝΥ – Ζητά ανακήρυξη ΑΟΖ

0
2

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την ενέργεια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με την οποία η Ελλάδα ενημερώνει τον Διεθνή Οργανισμό για την παράνομη παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών από την Τουρκία για έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το ΕΛΛΙΝΥ, εφ’ όσον  έχει εξεταστεί από την Ελληνική Πολιτεία  αναλυτικά  και σε βάθος η σημερινή κατάσταση, αυτό πρέπει να αποτελεί και το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη και θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τον κυρωτικό Νόμο του 1995.

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει λύσεις στα θέματα της ΑΟΖ, όχι μόνο για οικονομικούς – ενεργειακούς λόγους, αλλά και λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας.

Είναι γνωστό, ότι η επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ, θα δημιουργήσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, για να αναπτυχθούν με ασφάλεια ερευνητικές δραστηριότητες υδρογονανθράκων που θα προσελκύσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ελπιδοφόρες περιοχές του Ελληνικού χώρου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρηματική διακοίνωση αποτελεί διπλωματική οδό διεκπεραίωσης θεμάτων τρέχουσας φύσης. Στους νεότερους όμως χρόνους οι ρηματικές διακοινώσεις χρησιμοποιήθηκαν, περισσότερο από ολοκληρωτικές ιδίως χώρες, σε σημαντικότατα ζητήματα.

Αυτός ο τρόπος εφαρμογής θεωρήθηκε γενικά στο διπλωματικό χώρο ως προσπάθεια ή εκδήλωση περιφρόνησης των χωρών εκείνων προς τις οποίες απευθύνονταν αυτές οι διακοινώσεις εκ μέρους της Αρχής που τις εξέδιδε.

econews

Σχόλια