Η Κομοτηνή «αγκαλιάζει» την περιβαλλοντική εκστρατεία της HELMEPA

0
5

Με τους μαθητές στο προσκήνιο και τη στήριξη των τοπικών φορέων ξεκίνησαν στην Κομοτηνή οι δράσεις της Ενημερωτικής Εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες, η οποία υλοποιείται σε 12 πόλεις της Ελλάδος με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος «The Lloyd´s Register Educational Trust (The LRET)».

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τα Απορρίμματα στην Καπναποθήκη/Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος, πολιτιστικών συλλόγων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης και του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ι. Νικολαϊδης τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης των νέων παιδιών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γ. Ζηλούδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου Κομοτηνής για την προώθηση της ανακύκλωσης και ευχαρίστησε τη HELMEPA για την πρωτοβουλία της που βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Στον χαιρετισμό του εκ μέρους της HELMEPA, το στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία με μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ροδόπης που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» και ευχαρίστησε το Δήμο που έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ρύπανσης με απορρίμματα σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, παρουσίασε η Μ. Κτιστάκη της ΗΕLMEPA, ενώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κομοτηνής και την ευρύτερη περιοχή μίλησε ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας-Θράκης Α. Πεταλάς.

Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δρ. Γ. Συλαίος παρουσίασε την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και εργαλείων στην παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης του Θρακικού Πελάγους, ενώ η Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Δ. Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στα κύρια είδη πανίδας του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας-Θράκης και στις απειλές που δέχονται από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Η τελευταία εισήγηση ήταν από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μαρώνειας, Γ. Σερμπέζη και αφορούσε τα σχετικά προγράμματα που εκπονεί το Κέντρο για μαθητές και ενηλίκους.

Η Ημερίδα έκλεισε με σύντομη προβολή των δραστηριοτήτων των Ομάδων Παιδικής ΗELMEPA από το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Αρριανών Ροδόπης. Συγχαίροντας τους μαθητές, η HELMEPA επέδωσε στους 6 Αρχηγούς-εκπροσώπους τους αναμνηστικά βιβλία για τα μέλη των Ομάδων, ενώ στις Εκπαιδευτικούς τους Ρ. Τσόμoφ και Π. Γελαδάρη δόθηκαν αναμνηστικοί Έπαινοι για την πολυετή εθελοντική προσφορά τους στο πρόγραμμα. Φανερά συγκινημένες, οι δύο εθελόντριες Εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν τη HELMEPA για την υποστήριξη που προσφέρει στο έργο των παιδιών κάτω από δύσκολες συνθήκες, τονίζοντας ότι στη δική τους περίπτωση το πρόγραμμα αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.

Στη συνέχεια, έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες», η οποία θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή μέχρι την 6η Μαρτίου και θα την επισκεφθούν συνολικά 1.500 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου η Έκθεση δέχτηκε τους πρώτους μικρούς της επισκέπτες, ενώ πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μαρώνειας.

Συγκεκριμένα, 25 μαθητές από το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ξεναγήθηκαν από στελέχη του Κέντρου στο λιμάνι του Ίμερου και στη συνέχεια καθάρισαν εθελοντικά την τοπική παραλία γεμίζοντας 13 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα.

Σχόλια