Greenpeace: πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας – Επιστολή σε Σαμαρά

1
11

Ανοιχτή επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε η ΜΚΟ Greenpeace με την οποία καταθέτει τις προτάσεις της για την ενίσχυση της απασχόλησης στη χώρα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η δημιουργία, αλλά και η εξασφάλιση θέσεων εργασίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη προφανώς και πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης μιας και κινδυνεύουμε να πετύχουμε τους αριθμούς αλλά να χάσουμε τους ανθρώπους» αναφέρει η Greenpeace.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ «οι προτάσεις -που επισυνάπτονται τόσο προς το ΥΠΕΚΑ, όσο και προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και Ναυτιλίας- εμπεριέχουν ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης στην έξοδο από την κρίση, μέσα από τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία νέων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας και εν τέλει, την επανεκκίνηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Συγκεκριμένα:

*Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικός και δημόσιος τομέας) μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού την εκσυγχρονίζουν και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργούν βιώσιμες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και φυσικά περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου. Ενισχύουν επίσης το εισόδημα των νοικοκυριών και αναχαιτίζουν την αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια.

*Η προώθηση της παραγωγής ελληνικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών φυτών (αντί της ακριβής και συχνά μεταλλαγμένης σόγιας) εγγυάται αποκεντρωμένη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, απουσία καρτέλ στον έλεγχο παραγωγής και τιμών, αλλά και σημαντική βελτίωση στο αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο. Η διεθνής αύξηση των τιμών ζωοτροφών (και η επακόλουθη κρίση στην ελληνική αγορά), καθιστούν άλλωστε την προτεινόμενη στροφή σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά επιτακτική.

*Η δημιουργία ενός δικτύου εκτεταμένων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών (θαλάσσια καταφύγια), όπως αυτή που προτείνουμε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες παράκτιους ψαράδες στις Βόρειες Κυκλάδες, εγγυώνται την αναζωογόνηση της θαλάσσιας ζωής και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος δεκάδων χιλιάδων ψαράδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προσφέρουν επιπλέον σημαντικές ευκαιρίες για ανταγωνιστική τουριστική αξιοποίηση (καταδυτικός τουρισμός, κοκ)».

«Κύριε Πρωθυπουργέ, οι προτάσεις μας ξεφεύγουν από την αδιέξοδη πολιτική του παρελθόντος που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα και βασίζονται σε τεκμηριωμένες και διεθνώς καταξιωμένες πρακτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση» καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλες καλές οι προτάσεις της ΜΚΟ Greenpeace. Θα ήταν όμως κανείς τουλάχιστον αφελής για να πειστεί ότι μπορούν ν” αντιμετωπίσουν το σημερινό πρόβλημα ανεργίας με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και που στο κάτω -κάτω δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να γίνουν αγρότες. Ούτε κανείς θα μπορούσε να τους το επιβάλει, αντιγράφοντας τον Ποτ της Καμπότζης. Το καλύτερο θα ήταν ν΄αναβάλει η ΜΚΟ Greenpeace τις καλές της προθέσεις μέχρις ότου έλθει η ανάκαμψη. Επενδύσεις, ακόμα και πιθανά ρυπογόνες απαιτούνται. Δουλειές για τον κόσμο.

Comments are closed.