Τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Με ρηματική διακοίνωση αντιδρά η Αθήνα

0
5

Ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώνεται Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατέθεσε η Ελλάδα την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Απριλίου του 2012 δημοσιεύθηκε, μαζί με τους σχετικούς χάρτες, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την παραχώρηση αδειών ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στα μέσα Ιουνίου η Κυπριακή Κυβέρνηση κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ενώ η Ελλάδα υπέβαλε διαβήματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ρηματική διακοίνωση που κατετέθη χθες στον ΟΗΕ από την πλευρά της Ελλάδας «διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)».

Το ΥΠΕΞ ενημερώνει ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

«Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη Νέα Υόρκη ο Αβραμόπουλος

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο του ταξιδιού που πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

econews

Σχόλια