Ενέργεια: "έγκλημα" οι ιδιωτικοποιήσεις, μας κάνουν Βουλγαρία λένε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0
6

Ως «έγκλημα» χαρακτηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην Ελλάδα οι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, Ε. Ουζουνίδου και Θ. Πετράκος και καλούν τον ελληνικό λαό να το αποτρέψει.

Η κοινή ανακοίνωση των τριών βουλευτών εξεδόθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στη γειτονική Βουλγαρία, όπου η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων για την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως  αναφέρουν, η αύξηση τις τιμής του ρεύματος κατά 140% στη Βουλγαρία οφείλεται σε «συντονισμένη» απόφαση των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, δύο τσέχικων και μιας αυστριακής, που έχουν αγοράσει τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της γειτονικής μας χώρας.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η διαδικασία αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου μία δημόσια επιχείρηση «να γίνει «ελκυστικότερη» στους υποψήφιους επενδυτές», ξεκινά στο στάδιο της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση της, «όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ και τις αποφάσεις της ΡΑΕ για συνεχόμενες αβάστακτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος φέτος – όταν σε 30.000 νοικοκυριά κόβουν κάθε μήνα το ρεύμα».

Σημειώνουν επίσης πως η περίπτωση της Βουλγαρίας είναι το δεύτερο «κρούσμα» που «σκάει» μέσα σ’  ένα μήνα, καθώς προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο (συνέντευξη στην αυστριακή Der Standard, 21.1.2013), σύμφωνα με τις οποίες, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, προπαντός αυτές που έγιναν μεταξύ 1998 και 2006, με την πώληση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της χώρας του.

Αν υλοποιηθεί η σημερινή πολιτική, προειδοποιούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το παρόν της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας «θα συνιστά το δικό μας μέλλον» και στο πλαίσιο αυτό καλούν τον ελληνικό λαό «να αποτρέψει σήμερα το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα».

Σχόλια