Φωτοβολταϊκά τεχνολογίας DSC από την Dyesol

0
7

Τα φωτοβολταϊκά έχουν γνωρίσει τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Πέρα από τις συμβατικές τεχνολογίες που βασίζονται στο πυρίτιο, μια πολλά υποσχόμενη λύση προσφέρει η ηλιακή κυψέλη βαφής (Dye Solar Cell) που χρησιμοποιεί οργανικές χρωστικές ουσίες για να απορροφά ηλιακό φως και να παράγει ενέργεια.

“Πρόκειται για μια ηλιακή τεχνολογία τρίτης γενιάς που μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης” εξηγεί ο Γκόρντον Τόμπσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής οργανικών ηλιακών κυψελών τεχνολογίας DSC, Dyesol.

Αντί για την χλωροφύλλη των φύλλων των δέντρων, οι κυψέλες D.S.C. χρησιμοποιούν μια φωτοαπορροφητική χρωστική που καλύπτει έναν φωτοκαταλύτη.

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να εφαρμοστεί σε επιφάνειες και περιοχές που οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες πυριτίου αδυνατούν.

Μέταλλο, γυαλί ακόμα και πλαστικό είναι μερικές από τις επιφάνειες που μπορούν να δεχτούν τις χρωστικές DSC και να μετατραπούν σε ηλεκτροπαραγωγικές συσκευές.

Με αυτό τον τρόπο η τεχνολογία αυτή είναι ιδανική για κτηριακές εφαρμογές, πόσω μάλλον όταν οι οργανικές κυψέλες δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη γωνία λήψης της ηλιακής ακτινοβολίας και δεν απαιτείται να βρίσκονται κάθετα στον ήλιο. Η παραγωγή ενέργειας μπορεί να λαμβάνει χώρα σε οποιαδήποτε πρόσοψη του κτηρίου.

Μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικά χρώματα ή ακόμα να είναι και διάφανες.

Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Dyesol αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1988 στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης στην Ελβετία, όπου ο καθηγητής Μάικλ Γκρέτσελ ανακάλυψε ότι νανοσωματίδια του ημιαγωγού διοξείδιου του τιτανίου, καλυμμένα με ένα στρώμα χρωστικής μπορούσαν να απορροφούν ηλιακό φως και να το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.

econews

Σχόλια