“Ηλεκτροπληξία” έριξε την κυβέρνηση Μπορίσοφ – Καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας (upd)

0
8

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία και οι βίαιες διαδηλώσεις που επακολούθησαν αποτέλεσαν την αφορμή της παραίτησης της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έκανε αποδεκτή την παραίτηση με συντριπτική πλειοψηφία καθώς  209 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης, πέντε κατά, ενώ υπήρχε και μια αποχή.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση, με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να καταγγέλλει σχέδιο δολοφονίας του.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπορίσοφ, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλγαρίας έχουν λάβει επίσημη προειδοποίηση από άλλη υπηρεσία ασφαλείας σχετικά με σχέδιο δολοφονίας του, εξαιτίας των χτυπημάτων που έχουν καταφέρει οι βουλγαρικές υπηρεσίες και ο ίδιος προσωπικά στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

—Το ενεργειακό σοκ στη Βουλγαρία

Με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μέση σύνταξη της τάξης των 75 Ευρώ, η βουλγαρική κοινωνία δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην τελευταία αύξηση 13% που έλαβε χώρα το προηγούμενο καλοκαίρι και η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή τον χειμώνα που διανύουμε σε συνδυασμό με το κόστος θέρμανσης.

Πλέον η Βουλγαρία οδεύει προς πρόωρες εκλογές καθώς δεν υπάρχει πρόθεση σύνθεσης νέας κυβέρνηση από τον Μπορίσοφ. Έναν Μπορίσοφ που είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει την τελευταία διετία και μάλιστα κατήγγειλε τη βιαιότητα των αστυνομικών αρχών σε βάρος διαδηλωτών κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Η εγχώρια παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται κατά κύρια βάση από την κρατική πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι που καλύπτει το 40% των αναγκών.

Η διανομή ελέγχεται κατά κύρια βάση από ξένες εταιρείες και ειδικότερα τις τσεχικές CEZ και Energo-Pro και την αυστριακή EVN.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, η θητεία του Μπόικο Μπορίσοφ έχει συνδυαστεί με την ακύρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με το πρόσχημα των περιβαλλοντικών κινδύνων, γεγονός που σφράγισε τη ρήξη των σχέσεων του Βούλγαρου προέδρου με τους Ρώσους και την προσχώρησή του στο αμερικανικό στρατόπεδο.

econews

Σχόλια