Κρέας αλόγου: 74.300 κιλά στην Ελλάδα – Διαδραστικός χάρτης με τις διαδρομές

1
14

Πάνω από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών (άλογα, πίθηκοι, γαϊδούρια και μουλάρια)  διακινήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα έφτασαν 74.300 κιλά ιπποειδπών, ενώ στην Κύπρο εισήλθε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, στα 291.800 κιλά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισήχθησαν 34.300 κιλά από τη Βουλγαρία, 15.900 κιλά από τη Ρουμανία, 100 από την Ιταλία και 24.000 από την Ισπανία.

Στην Κύπρο εισήχθησαν 200.600 κιλά από το Βέλγιο, 84.800 από τη Γαλλία, 6.300 από την Ισπανία και 100 κιλά από την Ελλάδα.

Στην αγορά της Γαλλίας εισήλθαν 11.840.000 κιλά κρέατος ιπποειδών και στη Γερμανία 1.440.000 κιλά.

Μεγάλη ποσότητα κρέατος έφτασε στη γειτονική Ιταλία. Ειδικότερα στην αγορά της Ιταλίας εισήλθαν 23.321.300 κιλά κρέατος ιπποειδών, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται από την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη με τις διαδρομές του κρέατος ιπποειδών

Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κρέας αλόγου

Αποσύρει προϊόντα η Nestle

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Ειδικότερα η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως, με έδρα την Ελβετία, ανακοίνωσε ότι αποσύρει προϊόντα ζυμαρικών με βοδινό από τα ράφια στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς μετά από ελέγχους εντοπίστηκαν ίχνη από DNA αλόγου.

«Οι έλεγχοί μας έδειξαν ίχνη από DNA αλόγου σε δυο προϊόντα που παρασκευάζονται από βοδινό κρέας. Τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν είναι άνω του 1%, του ορίου ασφαλείας που θέτει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου για περιπτώσεις νοθείας ή βαριάς αμέλειας», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα διατροφικής ασφάλειας, αλλά τα προϊόντα που αποσύρθηκαν δεν πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές που η Nestle υπόσχεται στους καταναλωτές.

Στην Ιταλία και την Ισπανία η εταιρεία απέσυρε τα κατεψυγμένα προϊόντα ζυμαρικών Buitoni Beef  Ravioli και Beef Tortellini.

Επίσης απέσυρε από τα ράφια το κατεψυγμένο προϊόν Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes που απευθύνεται σε εταιρείες εστίασης (catering) και παρασκευάζεται στη Γαλλία.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Πάνω από 60.000 τόνοι κρέατος ιπποειδών (άλογα, πίθηκοι, γαϊδούρια και μουλάρια) »
    Κύριοι,
    Όταν δημοσιεύεται ξένα κείμενα και κάνετε μεταφράσεις προσέξτε να είναι σαφείς και απόλυτα σωστές. Γιατί τι σχέση μπορεί να έχουν «οι πίθηκοι» που γράψατε? Asses = γαϊδουράκια!!!
    Καλημέρα σας
    Α.Ε.Τυρπένου

Comments are closed.