Ενέργεια και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης Αντώνη Σαμαρά-Φρανσουά Ολάντ

0
7

Η ενέργεια, η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και οι υποδομές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα “για να πουλήσει όπλα”, αλλά για να εκφράσει την “αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη” της Γαλλίας προς τη χώρα μας.

Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε τη συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση με κύριους τομείς ενδιαφέροντος την ενέργεια, το νερό, αλλά και τους σιδηροδρόμους, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας και στα πιθανά ενεργειακά κοιτάσματα που κείτονται σε αυτή. Ο κ. Ολάντ σημείωσε σχετικά πως η Γαλλία είναι έτοιμη αν της δοθεί η ευκαιρία «να βοηθήσει στην συνεκμετάλλευση».

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη στην Τουρκία και τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ανακηρύξει την ΑΟΖ και θα το ασκήσει όποτε επιθυμεί.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα “μπορεί να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για όλη την Ευρώπη. Μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου”.

econews

Σχόλια