Λαθροϋλοτομία: 24ωρες περιπολίες στο νομό Τρικάλων – Έξαρση σε όλη την Ελλάδα

0
14

Ειδικό πρόγραμμα περιπολιών, όλο το εικοσιτετράωρο, για την πρόληψη και την καταστολή του φαινόμενου της λαθροϋλοτομίας και της παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων, βρίσκεται σε εξέλιξη στο νομό Τρικάλων, όπως ανέφερε τη Δευτέρα (18/2) ο Διευθυντής Δασών Τρικάλων Χρήστος Κουτσονάσιος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτσονάσιος, η Ειδική Γραμματεία Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας έχουν καταρτίσει Ειδικό Πρόγραμμα πρόληψης λαθροϋλοτομιών για το 2013, το οποίο υλοποιείται από τις δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων (Διεύθυνση Δασών, Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας).

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι όσοι εκ των κατοίκων των ορεινών περιοχών έχουν ανάγκη προμήθειας καυσόξυλων για ατομική χρήση στο τόπο κατοικίας των, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψής τους με διάφορους τρόπους αρκεί, όπως συμπλήρωσε, να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Αρχές του νομού Τρικάλων.

—Αιτωλοακαρνανία

Σε έξαρση βρίσκεται η λαθροϋλοτομία στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς δύο νέα περιστατικά ήρθαν να προστεθούν στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου, οι άνδρες του Δασαρχείου Αγρινίου ακινητοποίησαν στο Καστράκι φορτηγό, το οποίο μετέφερε 10 τόνους χλωρών καυσόξυλων δρυός, που όπως υποστήριξε ο οδηγός είχαν κοπεί από την Μαλεσιάδα Βάλτου.

Λίγες ώρες αργότερα, οι άνδρες του Δασαρχείου εντόπισαν και δεύτερο φορτηγό, αυτή την φορά στην Νεάπολη, μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο τόνοι καυσόξυλα, που όπως προέκυψε είχαν κοπεί στην Πετρώνα Βάλτου.

Η ξυλεία και τα φορτηγά κατασχέθηκαν ενώ σε βάρος των οδηγών κινήθηκε η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου διαδικασία.

—Κρήτη

Το φαινόμενο έχει πάρει εξαιρετικές διαστάσεις και στο νομό Ρεθύμνου όπου οι λαθροϋλοτόμοι κόβουν ανεξέλεγκτα δένδρα και εν συνεχεία τα πωλούν πανάκριβα στην αγορά, εκμεταλλευόμενοι έτσι το οικονομικό πρόβλημα χιλιάδων πολιτών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου συνελήφθησαν άτομα που έκοβαν παράνομα ελαιόδενδρα για να πουλήσουν ως καυσόξυλα.

econews

Σχόλια