Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: 54 εκατ. Ευρώ σε 157 δωρεές το 2012

0
8

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση και έναρξη της τριετούς πρωτοβουλίας του να προσφέρει επιπλέον το ποσό των €100 εκατομμυρίων ως συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, παρουσίασε σήμερα τον απολογισμό του πρώτου έτους του συγκεκριμένου προγράμματος και ανακοίνωσε τα μελλοντικά σχέδιά του για την περαιτέρω αντιμετώπιση των αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών της χώρας.

Στη σημερινή εκδήλωση έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη του Ιδρύματος και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και, ενδεικτικά, από εκπροσώπους δωρεοδόχων Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών(ΜΚΟ) που συνεργάζονται με το Ίδρυμα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Έχοντας ως κεντρικό γνώμονα των δράσεών του, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ουσιαστική στήριξη των πολιτών που χρήζουν βοηθείας, το Ίδρυμα υποστηρίζει συγκεκριμένα  προγράμματα και υλοποιεί δράσεις με παγκόσμια εμβέλεια,έχοντας εγκρίνει συνολικά, από το 1996 μέχρι σήμερα, τη διάθεση €1 δισεκατομμυρίου, μέσω 2.400 δωρεών σε ΜΚΟ, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο σε τέσσερις βασικούς τομείς δράσης: Παιδεία, Τέχνη & Πολιτισμός, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η προγραμματική φιλοσοφία του Ιδρύματος συνδέεται άμεσα με τις βαθύτερες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα αποφάσισε, πριν ένα χρόνο, να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, πέρα από τις συνήθεις προγραμματικές του δραστηριότητες,με σκοπό την αμεσότερη παροχή στήριξης και την ανάκαμψη ατόμων και κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Από την αρχή του 2012, το Ίδρυμα έχει ήδη διαθέσει συνολικά €54 εκατομμύρια μέσω 157 δωρεών σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση νέων προγραμμάτων και οργανισμώνπροκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης, έξι ενδεικτικοί δωρεοδόχοι οργανισμοί πρόβαλαν το έργο τους και τη σημασία που λαμβάνει στο τρέχον κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας την αναγκαιότητα της άμεσης και οργανωμένης παρέμβασης για την υλοποίηση σύγχρονων προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες και που θα συνδράμουν ώστε οι συνέπειες της κρίσης να μην επιβαρύνουν τις μελλοντικές γενιές της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι φορείς και τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν είναι τα ακόλουθα:

–         Χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας και τη δημιουργία τριών Κέντρων Ημέρας για τους Άστεγους (PRAKSIS)

–         Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και διατροφικής εκπαίδευσης στα σχολεία (Prolepsis)

–         Πρόγραμμα λειτουργίας ολοκληρωμένης κινητής ιατρικής μονάδας (Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού)

–         Προγράμματα υποστήριξης του παιδιού (Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα»)

–         Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Αμερικανική Γεωργική Σχολή)

–         Πρόγραμμα υποστήριξης υποτροφιώνσε πανεπιστήμιατου Καναδά για Έλληνες φοιτητές– στην συγκεκριμένη παρουσίαση συμμετείχε ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. RobertPeck

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αναφέρθηκε στη δύναμη της φιλανθρωπίας που ενώνει ουσιαστικά, συνδέει συναισθηματικά και δεσμεύει ηθικά το κοινωνικό σύνολο, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες του Κράτους για την καθιέρωση μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους. «Η Ελλάδα, οι άνθρωποί της και τα ουσιαστικά τους προβλήματαέχουν όντως ανάγκη για μία Κοινωνία Πρόνοιας, για μία δίκαιη, δυναμική και βιώσιμη κοινωνία, όπου όλα τα μέλη της, από όλους τους τομείς – δημόσιοι, ιδιωτικοί, μη κερδοσκοπικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί, και ανθρωπιστικές οργανώσεις – συμβάλλουν στη δημιουργία μίας υγιούς κοινωνίας, η οποία είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις του «σήμερα». Μία κοινωνία που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πολιτών της, που χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, αξιοπρέπεια και ευγένεια, και που, εν κατακλείδι, μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Όλες οι δημιουργικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.», δήλωσε ο Α. Δρακόπουλος.

Αναφορικά με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Γιάννης Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, εστίασε στην προεργασία που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα τόσο για την τεχνική οργάνωση και προετοιμασία του Κέντρου, όσο και για την ενημέρωση του κοινού για το έργο, τον διαδραστικό ρόλο του και τον στόχο του να δημιουργεί εμπειρίες πολιτισμού και παιδείας. «Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αντικατοπτρίζει την ανόρθωση του ηθικού της πληγωμένης και ταπεινωμένης ελληνικής κοινωνίας, επιτρέποντας ξανά στον ελληνικό λαό να αισθανθεί υπερήφανος, άφοβος και δικαιολογημένα φιλόδοξος. Θα είναι ένας τόπος όπου θα εξάπτεται η ανθρώπινη περιέργεια, αυτή η αρχέγονη δύναμη του ανθρώπου που κινεί τη δημιουργία, ένας χώρος ζωντανής μελέτης για ανθρώπους με σεβασμό και θάρρος, πρόθυμους να μάθουν, να μοιραστούν, να δημιουργήσουν», ανέφερε ο Γ. Τροχόπουλος.

Έχοντας ήδη διαθέσει περίπου €54 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο, και μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δεσμεύεται να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και μεθοδικότητα το έργο του και να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στη συνεχή υποστήριξη της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Σχόλια