Γερμανία: οι ΑΠΕ «τσούζουν» καταναλωτές και βιομηχανία – «Αυτονομείται» η BMW

0
8

Η Γερμανία παράγει ολοένα και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ιδίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με συνέπεια οι διακυμάνσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της πενταετίας, ενώ σημαντική είναι κατά πολλούς αναλυτές και η επιβάρυνση των καταναλωτών από την εκρηκτική ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg η αιολική ισχύς στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ των 23,300 Μεγαβάτ στις 31 Ιανουαρίου 2013, ικανή να τροφοδοτήσει 46 εκατ. νοικοκυριά. Αντίστοιχα, η μέση ισχύς το 2012 ανήλθε σε 5.079 Μεγαβάτ.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Γερμανία εμπίπτει στο σχέδιο οριστικής απομάκρυνσης της χώρας από την πυρηνική ενέργεια με μεσομακροπρόθεσμο στόχο το 35% της συνολικής ενέργειας στη Γερμανία ως το 2020 να προέρχεται από ΑΠΕ.

Η ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών εκτοξεύθηκε κατά 80% την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνονται τις ημέρες ηλιοφάνειας και ισχυρών ανέμων και να αυξάνονται απότομα όταν ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα ή φυσικού αέριου αναλάμβαναν να καλύψουν το ενεργειακό κενό όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για τις ΑΠΕ.

Οι υψηλές διακυμάνσεις στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία ενέργειας,η ΕΟΝ, να χάσει 66 εκατ. Ευρώ στη δευτερογενή αγορά ενέργειας (συμβόλαια ενέργειας) το εννεάμηνο του 2012.

Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών έφτασε τα 64 Γιγαβάτ το 2012 έναντι 35,6 Γιγαβάτ στα τέλη του 2009, ενώ οι ΑΠΕ κάλυψαν το 22% της εγχώριας ζήτησης σύμφωνα με τh Γερμανική Ένωση Εταιρειών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW).

—Επιβάρυνση των καταναλωτών

Πέρα από τις διακυμάνσεις, η “έκρηξη” των ΑΠΕ στη Γερμανία συνδυάστηκε με αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Όπως επιβεβαιώνει η Wall Street Journal η κυβέρνηση Μέρκελ προωθεί περικοπές στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου 2013.

Πρόσφατα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών της Γερμανίας συμφώνησαν ένα κοινό πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ στη χώρα με στόχο τη μείωση των επιδοτήσεων, την εξοικονόμηση χρημάτων για το Δημόσιο και την ελάφρυνση των καταναλωτών.

Αντίστοιχες πολιτικές υιοθετεί και η Ισπανία.

— “Στενάζουν” και αυτονομούνται ενεργειακά οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η απομάκρυνση της Γερμανίας από την ατομική ενέργεια (με κόστος που υπολογίζεται σε 550 δισ. Ευρώ) και η παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και στην υψηλή τάση.

Συνέπεια αυτού είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αναζητούν τρόπους μερικής αποδέσμευσής τους από το δίκτυο με την αυτόνομη παραγωγή ενέργειας.

Η BMW σχεδιάζει την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών στην ανατολική Γερμανία προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, αλλά και να περιορίσει το κόστος παραγωγής.

Οι ανεμογεννήτριες θα καλύψουν το 25% των ενεργειακών αναγκών στη μονάδα της BMW στη Λειψία, όπου κατασκευάζεται το SUV X1 και σύντομα το ηλεκτρικό i3.

Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ κατά 47% το 2013 θα επιβαρύνει την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας κατά 254 εκατ. Ευρώ.

Από το 2006, το τέλος ΑΠΕ στη Γερμανία έχει εξαπλασιαστεί.

econews

Σχόλια