Η ΔΕΠΑ μειώνει τις τιμές στο φυσικό αέριο με ρωσικές εκπτώσεις και ο αμερικανικός «δάκτυλος»

0
7

Θα μειώσει της τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ, ιδίως για τους μεγάλους καταναλωτές.

Η μείωση για τους Έλληνες καταναλωτές έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση που πέτυχε η ΔΕΠΑ για την παραλαβή υγροποιημένου αερίου (LNG) από την αλγερινή Sonatrach.

Δεδομένου ότι οι τιμές φυσικού αερίου για τη βιομηχανία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου απέστειλε επιστολή προς την Gazprom ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση.

—Πιέζει ο Σαμαράς για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

Εντωμεταξύ, στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον προέδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο να προχωρήσει κανονικά η δεύτερη φάση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές έως τις 12 Απριλίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι με τροποποίηση που έγινε στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση να επανέλθουν με προτάσεις, αλλά και η δυνατότητα στις εταιρείες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο να σχηματίσουν κοινοπραξίες με άλλες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες.

Η παρέμβαση Σαμαρά έρχεται την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για παρέμβαση των Αμερικανών, οι οποίοι φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι ενδεχόμενη πώληση της ΔΕΠΑ στη Gazprom ή τη Sintez θα οδηγήσει σε ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είπε στον κ. Αθανασόπουλο ότι ο πρέπει να “τρέξει” η διαγωνιστική διαδικασία και «από κει και πέρα οι όποιες πολιτικές αποφάσεις είναι δικές μου».

econews

Σχόλια