Φωτοβολταϊκά: οι νέες μειώσεις της ταρίφας στα διεθνή μέσα – Βίοι παράλληλοι με Γερμανία

1
10

Στα διεθνή μέσα κυκλοφόρησαν τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για επίσπευση νέων περικοπών στις εγγυημένες τιμές που καταβάλλονται στους επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Την ίδια ώρα αντίστοιχα σχέδια απεργάζονται στη Γερμανία με στόχο να εξοικονομηθούν έως 1,8 δισ. Ευρώ το 2014.

—Μειώσεις εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Το pv-magazine επικαλείται ελληνικές πηγές και κάνει ειδική μνεία στα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ και στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ να μειώσει περαιτέρω τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο ενός τελικού και οριστικού σχεδίου εξυγίανσης της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνουν τα εξής:

—Νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

Οι νέοι επενδυτές φωτοβολταϊκών, εκείνοι δηλαδή που συμφώνησαν εγγυημένες τιμές από τον Αύγουστο του 2012 και εντεύθεν και που δεν υπέστησαν το οριζόντιο χαράτσι επί του τζίρου, θα δουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται είτε με περικοπή της εγγυημένης τιμής είτε με επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Αυτή τη στιγμή, οι εν λόγω επενδυτές απολαμβάνουνεγγυημένη τιμή 18 λεπτά ανά Κιλοβατώρα, για συστήματα ισχύος πάνω από 100 Κιλοβάτ, και 22 λεπτά ανά Κιλοβατώρα για συστήματα κάτω από 100 Κιλοβάτ.

—Παλιές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

Οι παλαιότεροι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά θα κληθούν να λάβουν μικρότερη εγγυημένη τιμή για μεγαλύτερο όμως χρονικό διάστημα, ώστε να ελαφρυνθούν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα οι υποχρεώσεις του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς.

Εναλλακτικά θα μειωθεί η απορροφούμενη ισχύς με χρονική επέκταση της σύμβασης.

Επίσης, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για μείωση του κόστους επιδότησης για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνουν επίσης την αναθεώρηση των στόχων μέχρι το 2020 και την παροχή διευκολύνσεων από τις τράπεζες ώστε οι υποχρεώσεις των επενδυτών να προσαρμοστούν στη μειωμένη ταρίφα.

—Βίοι παράλληλοι για τα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες ΑΠΕ στη Γερμανία

Το κόστος της επιδότησης των φωτοβολταϊκών απασχολεί πολύ ισχυρότερες και υγιέστερες οικονομίες από την ελληνική όπως εκείνη των Γερμανών δανειστών μας.

Με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισ. Ευρώ το 2014 οι Γερμανοί υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Πήτερ Άλτμαγιερ και Φίλιπ Ρέσλερ, κατάφεραν, παρά την “κόντρα” τους για το ζήτημα να καταλήξουν σε μια κοινή δέσμη εναλλακτικών προτάσεων για τον κλάδο.

Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

*Οι μεγάλες συνδεδεμένες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ισχύος άνω των 150 Κιλοβάτ, θα πωλούν ενέργεια απευθείας στην αγορά από την 1η Αυγούστου 2013.

*Αιολικά και συστήματα βιομάζας θα πωλούν στις τιμές αγοράς κατόπιν παρέλευσης πενταμήνου από τη σύνδεση με το δίκτυο. Αυτό δεν θα ισχύσει στα φωτοβολταϊκά, όπου οι εγγυημένες τιμές θα μειώνονται σε μηνιαία βάση και όχι μονομιάς, εάν οι νέες εγκαταστάσεις ξεπερνούν τους στόχους που έχουν τεθεί κεντρικά.

*Τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά θα επωμιστούν μέρος του κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ που συνδέθηκαν πριν την 1η Αυγούστου θα λειτουργήσουν με απόδοση 1,5% για ένα χρόνο με στόχο να εξοικονομηθούν 350 εκατ. Ευρώ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΑ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΠΤΩΤΙΝΩΣ ΤΙΜΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠ’ΟΨΗΝ!

Comments are closed.