Φυσικό αέριο: οι "ανταγωνιστές" TAP και Nabucco μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα

0
9

Οι αγωγοί Trans Atlantic Pipeline (TAP) και Nabucco που ανταγωνίζονται για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν παράλληλα, αλλά όχι άμεσα, δήλωσε στο Reuters στέλεχος του TAP.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές υπεγράφη στο υπουργείο Εξωτερικών, η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έκανε λόγο για έργο “στρατηγικής σημασίας”.

Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του TAP, Μάικλ Χόφμαν σημείωσε ότι “θα είναι διαθέσιμα 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενιζ ΙΙ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν δύο αγωγοί μεγάλης κλίμακας ταυτόχρονα”.

“Ωστόσο μελλοντικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει. Είναι θέμα χρόνου προτού εισρεύσει περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει πέντε με δέκα χρόνια ακόμα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πάρει θέση στον ανταγωνισμό μεταξύ TAP και Nabucco επισημαίνοντας ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου στο φυσικό αέριο προκειμένου η Ευρώπη να απεξαρτηθεί εν μέρει από τις ρωσικές εισαγωγές.

Στον TAP συμμετέχουν η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Στο Nabucco συμμετέχουν η αυστριακή OMV, η ουγγρική MOL, η τουρκική Botas και η Transgaz.

econews

Σχόλια