Εντατικοί έλεγχοι σε όλη την Ευρώπη για το κρέας αλόγου – Κρούσματα σε Κύπρο-Γερμανία

0
5

Εντατικούς ελέγχους σε τυχαία δείγματα για ανακάλυψη επιπλέον ποσοτήτων κρέατος αλόγου σε προϊόντα που υποτίθεται ότι είναι από βοδινό αποφάσισε η ΕΕ κατόπιν της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (13/2).

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας, Τόνιο Μπόργκ, ζητά από όλα τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε έλεγχο του DNA βοδινού κρέατος για τρεις μήνες από την 1η Μαρτίου, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν εντοπίζονται ίχνη από κρέας αλόγου.

Το κρέας αλόγου θα πρέπει επίσης να ελέγχεται για πιθανή παρουσία ενός κτηνιατρικού φαρμάκου, βλαβερό για τον άνθρωπο, αποκαλούμενο φαινυλβουταζόνη.

Το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις αφού ακόμα και στην Κύπρο δεσμεύθηκαν και καταστράφηκαν 16,5 τόνοι μπιφτεκιών.

Επίσης, κρέας αλόγου εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα λαζάνια που πωλούνται και στην Γερμανία, με αποτέλεσμα τα σουπερμάρκετ να τα αποσύρουν από τα ράφια τους.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Real απέσυρε τα κατεψυγμένα λαζάνια μάρκας TiP, ενώ και άλλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Tengelmannκαι η Rewe πραγματοποιούν ελέγχους στα δικά τους προϊόντα επεξεργασμένου μοσχαρίσιου κρέατος.

Πολλοί έχουν στρέψει τα πυρά τους στη Ρουμανία, καθώς γαλλική εταιρεία που προμήθευε διανομείς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέδειξε δύο ρουμανικά σφαγεία ως τόπο προέλευσης του κρέατος.

Ωστόσο όλοι οι αρμόδιοι φορείς της χώρας διαβεβαίωσαν ότι από ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες, δεν προέκυψε καμία ένδειξη εμπλοκής των σφαγείων με το σκάνδαλο, ούτε διαπιστώθηκε κάποια παρατυπία.

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό σκάνδαλο και χρειάζεται λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός γεωργίας, Σάιμον Κόβενεϊ, προσθέτοντας ότι κάποιος στην διατροφική αλυσίδα πουλά κρέας αλόγου για βοδινό και βγάζει χρήματα με δόλο».

econews

Σχόλια