ΑΠΕ: κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα η διάλυση του ΚΑΠΕ

0
7

Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους φορείς για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα, το ΚΑΠΕ.

Στις 4 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του ΚΑΠΕ, ενώ το καλοκαίρι είχε προηγηθεί η παραίτηση του προέδρου του Κέντρου κ. Ματθαίου Σανταμούρη, ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί, προ έτους, από τη θέση του γενικού διευθυντή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το ΚΑΠΕ να βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης.

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, έντεκα φορείς των ΑΠΕ στη χώρα μας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν την αντιαναπτυξιακή διάσταση της διάλυσης του ΚΑΠΕ και επισημαίνουν ότι η λειτουργία του Κέντρου δεν επιβαρύνει στο δημόσιο προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, η επιστολή έχει ως εξής:

“Ο ορατός πλέον κίνδυνος να οδηγηθεί το ΚΑΠΕ σε μαρασμό και διάλυση αποτελεί άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα των αντιαναπτυξιακών επιλογών του Κράτους, που τείνουν πλέον να γίνουν κανόνας στο κλάδο του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Ο κίνδυνος αυτός για το ΚΑΠΕ προέρχεται από τη σημαντική καθυστέρηση ορισμού νέας διοίκησης, από τη συνεχιζόμενη απειλή για συγχώνευσή του με φορείς ασύμβατους με την αποστολή και τον τρόπο λειτουργίας του και από την προωθούμενη ένταξή του στο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει το στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

 

Εκτός όμως από αντιαναπτυξιακή, η ουσιαστική διάλυση του ΚΑΠΕ αποτελεί μνημείο πρόχειρης και ατεκμηρίωτης απόφασης. Το ΚΑΠΕ δεν επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό. Αντίθετα, ως ένας πρότυπος συνδυασμός ερευνητικού και ενεργειακού κέντρου, προσφέρει στον προϋπολογισμό και την εθνική οικονομία και εξασφαλίζει  μόνο του την επιβίωση και την ανάπτυξή του, χάρη στις προσπάθειες και την φιλοτιμία των στελεχών του.

Κατά 25 και πλέον έτη της λειτουργίας του, το ΚΑΠΕ έχει αναδειχθεί σε πρότυπο αριστείας και έχει αναδείξει κορυφαίους επιστήμονες που αναγνωρίζονται διεθνώς για την ερευνητική και επιστημονική τους προσφορά στον κλάδο των Α.Π.Ε. Παράλληλα, έχει στηρίξει με γνώση και εξειδίκευση την ανάπτυξη της αγοράς Α.Π.Ε. και εξοικονόμησης στην Ελλάδα.

Ο μαρασμός του συνιστά έγκλημα ενάντια στην οικονομία και την κοινωνία. Συνιστά παραλογισμό.

Οι φορείς των Α.Π.Ε. στηρίζουν την προσπάθεια και τον αγώνα των στελεχών και εργαζομένων του ΚΑΠΕ.

Καλούν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις μοιραίες αποφάσεις της. Να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά το ΚΑΠΕ και την Ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και της Εξοικονόμησης στην Ελλάδα.

Οι φορείς που υπογράφουν την παρούσα

1.     Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρισμού (ΑΣΠΗ ΕΛΛΑΣ)

2.     Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)

3.     Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ)

4.     Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου (ΕΛΛΒΙΟ)

5.     Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ)

6.     Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ)

7.     Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ)

8.     Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ)

9.     Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ)

10.   Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)

11.   Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)”.

econews

Σχόλια