Φωτοβολταϊκό κρυσταλλικού πυριτίου με αποδοτικότητα-ρεκόρ 24,7% από την Panasonic

0
5

Η ιαπωνική εταιρεία Panasonic Corporation υποστηρίζει ότι ανέπτυξε μια φωτοβολταϊκή κυψέλη κρυσταλλικού πυριτίου, μεγέθους βιομηχανικής παραγωγής, με αποδοτικότητα ρεκόρ 24,7%.

Την απόδοση αξιολόγησε το ιαπωνικό Ινστιτούτο Εξελιγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Παρότι οι κυψέλες για συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (CPV) έχουν αποδόσεις που ξεπερνούν το 40%, οι αποδόσεις των συμβατικών φωτοβολταϊκών κυψελών κρυσταλλικού πυριτίου κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η νέα κυψέλης της Panasonic βασίζεται στην τεχνολογία HIT και έχει πάχος 98 μικρομέτρων, το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Η επιφάνειά του είναι 101,8 τετρ. εκ.

Οι ερευνητές της Panasonic τοποθέτησαν ένα στρώμα άμορφου πυριτίου πάνω μια βάση μονοκρυσταλλικού πυριτίου με τρόπο ώστε αυτή να μην καταστραφεί και πέτυχαν την αύξηση της ηλεκτρικής τάσης από 0,748 Βολτ σε 0,750 Βολτ.

Επόμενος στόχος της Panasonic είναι να μεταφέρει την τεχνολογία από το εργαστήριο στη μαζική παραγωγή. Μάλιστα η εταιρεία φιλοδοξεί να παράξει φωτοβολταϊκά προϊόντα για οικιακές εφαρμογές, όπου οι διακυμάνσεις των τιμών είναι μικρότερες.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal τα φωτοβολταϊκά της Panasonic επιτυγχάνουν αποδόσεις έως 21,6%.

Το προηγούμενο ρεκόρ για φωτοβολταϊκή κυψέλη κρυσταλλικού πυριτίου, με πρακτική εφαρμογή κρατούσε η SunPower με 24,2%.

econews

Σχόλια