Πυρηνική απειλή στην Ασία από τη Βόρεια Κορέα – Ο ρόλος της Κίνας

0
11

Την παγκόσμια κατακραυγή, κάποιες κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά κυρίως την ελπίδα της Δύσης ότι η Κίνα θα τραβήξει επιτέλους το αυτί της «παρανοϊκής» προστατευόμενής της προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα την Τρίτη (12/2).

Οι Αμερικάνοι από την πλευρά τους εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς το Πεκίνο για να συνετίσει τους Βορειοκορεάτες.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύεται την αμοιβαία καχυποψία μεταξύ Κινέζων και Αμερικάνων για να προχωρήσει στις πυρηνικές δοκιμές.

Αξίζει να υπογραμμιστεί η αρχική αντίδραση της Κίνας, η οποία δήλωσε την “μεγάλη απογοήτευση και την κάθετη αντίθεσή της” στις κινήσεις των Βορειοκορεατών και δείχνει ότι η νέα ηγεσία του Πεκίνου υπό τον Σι Τζινπίνγκ είναι διατεθειμένη να αλλάξει στάση και να διακόψει ενδεχομένως τη στήριξη που παρέχει στους εξαρτώμενους γείτονες.

Μια βοήθεια, που πέρα από τρόφιμα και καύσιμα τα οποία κράτησαν τη Βόρεια Κορέα όρθια μετά το λιμό των μέσων της δεκαετίας του 1990 που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, μεταφράζεται σε εμπορικές επαφές και επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, στη Δύση εκφράζονται πλέον ανησυχίες ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο τεχνολογικό βήμα προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων,

Κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιβαλλοντική και κοινωνική ασφάλεια της περιοχής και του πλανήτη γενικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την τρίτη και πλέον ισχυρή πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ανακοινώνοντας μετά το πέρας έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι θα λάβει τα «απαιτούμενα μέτρα» κατά της Πιόνγκ Γιάνγκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ανάμεσα τους και η Κίνα, παραδοσιακή σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας συνιστά μία «ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», αλλά και παράβαση προηγούμενων ψηφισμάτων που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

econews

Σχόλια