Απορρίμματα: στα όριά της η Θεσσαλονίκη – Μπήκε τάξη στη Φυλή

0
14

Έκτακτη σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης συγκαλεί στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Λαγκαδά, ο δήμαρχος, Ιωάννης Αναστασιάδης.

Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν η διοίκηση του δήμου Λαγκαδά, πολίτες, φορείς και οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής θα αναζητηθούν τρόποι αντίδρασης ενάντια στη “λανθασμένη λειτουργία” του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ανοιχτό μάλιστα είναι το ενδεχόμενο να κλείσε επ’ αόριστον ο ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί το σύνολο των δήμων της Θεσσαλονίκης.

«Εδώ και τρεις μήνες έχουμε συστήσει ειδική επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και τα μηνύματα δεν είναι καλά. Προκύπτει μεγάλο πρόβλημα από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ο βιολογικός καθαρισμός, ενώ κανένα άλλο έργο από αυτά που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν προχωρά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο Λαγκαδάς δεν είναι ο βόθρος όλης της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης.

—Παράταση στον ΧΥΤΑ Φυλής

Εντωμεταξύ, η εταιρεία Ηλέκτωρ ΑΕ υπέγραψε τρίμηνη σύμβαση με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής για την εκτέλεση υποστηρικτικών εργασιών στον ΧΥΤΑ Φυλής όπου ο ΕΔΣΝΑ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και κυρίως στην χωματοκάλυψη των απορριμμάτων.

Με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα πλαίσιο στην ανεξέλεγκτη παροχή καθημερινών υπηρεσιών στη διαχείριση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς αυτές παρέχονταν από ιδιώτη δίχως να υπάρχει νόμιμη σύμβαση.

Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε, τον Ιούνιο του 2012, το συγκεκριμένο γεγονός, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός είχε ζητήσει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη το θέμα.

—Κομοτηνή

Στη Θράκη, την επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πετρίδης.

Ο χώρος υγειονομικός ταφής απορριμμάτων του δήμου δέχεται τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών συνολικά του νομού, αλλά και δήμων γειτονικών περιοχών, όπως της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει εδώ και μήνες τα όρια του. Το γεγονός αυτό έκρινε αναγκαία την επέκταση του εδώ και πολύ καιρό.

Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται κοντά στους οικισμούς Κάλχα, Στυλάριο και Σιδεράδες και η σωστή ή μη λειτουργία του επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο δήμος Κομοτηνής φρόντισε να εντάξει την επέκταση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2011 και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ύψους 6.725.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.

Ο σημερινός χώρος απόθεσης α’ φάσης αφορά λεκάνη απόθεσης 35 στρεμμάτων. Ωστόσο, με την κατασκευή της β’ φάσης, ωφέλιμης χωρητικότητας 407.000 m3 περίπου μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής μέχρι το 2015.

econews

Σχόλια