Οι επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα 6 φορές μεγαλύτερες από τις ΑΠΕ – IEA

0
9

Οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, που ανήλθαν σε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως το 2011, είναι στην πραγματικότητα ένα κίνητρο για περισσότερη ρύπανση και έτσι «αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη» δήλωσε ο Fatih Birol, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) κατά την διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας στην Βιέννη, 4-7/2/2013.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι επιδοτήσεις αυτές ισοδυναμούν με 110 ευρώ ανά τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εξαιτίας των επιδοτήσεων αυτών, επί δεκαετίες, τόσο σε επίπεδο εθνικής όσο και σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων δεν ενσωματώνουν το πραγματικό κόστος τους.

Πιο αναλυτικά, τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα έφθασαν παγκοσμίως τα 523 δισεκατομμύρια USD (δολάρια ΗΠΑ) το 2011, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με το 2010 (412 δισεκατομμύρια USD) και κατά 74% σε σχέση με το 2009 (300 δισεκατομμύρια USD (http://www.worldenergyoutlook.org/resources/energysubsidies/).

Οι τεράστιες αυτές επιδοτήσεις είναι έξι φορές περισσότερες από αυτές που κατευθύνονται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (http://www.bloomberg.com/news/2011-11-09/fossil-fuels-got-more-aid-than-clean-energy-iea.html). Φυσικά εάν ληφθούν υπόψη σωρευτικά οι δημόσιες επιδοτήσεις που έχουν διοχετευθεί προς τις συμβατικές τεχνολογίες και τα ορυκτά καύσιμα όλες τις περασμένες δεκαετίες, η διαφορά σε βάρος των Α.Π.Ε. είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τα στοιχεία αυτά συνάδουν και με τις ανακοινώσεις του ΟΟΣΑ (Οκτώβριος 2011). Ο ΟΟΣΑ κατέγραψε 250 διαφορετικά μέτρα επιδότησης ορυκτών καυσίμων σε 24 βιομηχανικές χώρες που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 95% της ενεργειακής κατανάλωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτές οι επιδοτήσεις ανήλθαν κάθε έτος σε 45-75 δισεκατομμύρια USD καθ’ όλη την περίοδο 2005-2010.

(http://www.oecd.org/tad/environmentandtrade/inventoryofestimatedbudgetarysupportandtaxexpendituresforfossilfuels.htm).

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Το κρυφό –απόλυτα οικονομικό– κόστος των ορυκτών καυσίμων που έχουμε καταβάλει μέσω της φορολογίας – αλλά όχι από τους λογαριασμούς ρεύματος- οι πολίτες, είναι τεράστιο. Είναι μύθος λοιπόν ότι το κόστος ενέργειας αυξάνεται εξαιτίας των κλιματικών πολιτικών. Ο μύθος αυτός συντηρείται από τη λανθασμένη σύγκριση του κόστους  με το γενναία επιδοτημένο κόστος καυσίμων.

Η πραγματικότητα αποκαθίσταται αν στη σύγκριση ληφθούν υπόψη οι τεράστιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και τότε αποδεικνύεται πόσο πολύ φθηνότερες για τους καταναλωτές είναι οι Α.Π.Ε.  Αν στη σύγκριση αυτή ληφθεί επιπλέον υπόψη –εκτός από τις επιδοτήσεις- και το εξωτερικό κόστος των ορυκτών καυσίμων, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το πόσο φθηνότερες είναι οι Α.Π.Ε. στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά την εξέλιξη της αιολικής ενέργειας, ο κ. Μπιρόλ παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σύμφωνα με τις οποίες η αιολική ενέργεια θα καλύψει πάνω από το 20% της συνολικής νέας ισχύος που θα εγκατασταθεί στον κόσμο έως το 2035 και περίπου το 40% της νέας ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχόλια