Ανασφάλιστα οχήματα: ποια είναι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις – Επίφοβα τα “φθηνά” ασφάλιστρα

0
18

Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικούς ελέγχους για να “πιάσει” τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας πραγματοποιεί η η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΟ.

Η ΓΓΠΣ  θα αποστέλλει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων και θα ζητά εντός οκτώ ημερών την ασφάλιση του οχήματος και την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ.

Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για ΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται πως αν ένα ανασφάλιστο αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα αφαιρούνται πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα η ρύθμιση προβλέπει τα εξής σύμφωνα με το «Εθνος»:

– Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει τη διασταύρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.

– Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων. Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημά τους.

– Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

– Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί, η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια αστυνομική αρχή.

Στο σκέλος των ποινών θεσπίζονται:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.

– Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος, για τρία χρόνια.

Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

—Κίνδυνος από τα φθηνά ασφάλιστρα

Εντωμεταξύ, πολλές εταιρείες που προσφέρουν φθηνά ασφάλιστρα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων λειτουργούν χωρίς ελέγχους από το Δημόσιο και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που οφείλουν.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια 700.000 ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν κάλυψη από τις συγκεκριμένες εταιρείες με χαμηλά ασφάλιστρα, ωστόσο δεν τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες όταν τις χρειαστούν.

Στελέχη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και μεγάλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων υπογραμμίζουν στην εφημερίδα «Εθνος» τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που εμπιστεύονται φθηνά αλλά ύποπτα ασφάλιστρα ύψους έως 230 ευρώ ετησίως.

Σχόλια