Αυστραλία: οι φθηνότερες ΑΠΕ αμαυρώνουν την εικόνα του άνθρακα στις Τράπεζες

0
9

Μια νέα έκθεση του Bloomberg New Energy Finance για την ενεργειακή αγορά της Αυστραλίας έδειξε ότι η χωρίς επιδοτήσεις παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από νέες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του BNEF υπολόγισαν ότι το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από νέα αιολικά πάρκα ανέρχεται σε $80/MWh έναντι $143/MWh από άνθρακα και $116/MWh από φυσικό αέριο.

Οι τιμές αυτές ενσωματώνουν και το κόστος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο και χωρίς αυτές  η αιολική ενέργεια θα παρέμενε 14% φθηνότερη από τον άνθρακα και 18% φθηνότερη από το φυσικό αέριο.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Bloomberg New Energy Finance, Μάικλ Λίμπριχ “η άποψη ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι φθηνά και οι ΑΠΕ ακριβές είναι παρωχημένη” και προσθέτει πως “όταν η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο σε μια χώρα με πολύ πλούσιους φυσικούς πόρους παγκοσμίως δείχνει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα αλλάξει το παιχνίδι και θα ανατρέψει τα παγκόσμια ενεργειακά δεδομένα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες Τράπεζες της Αυστραλίας δεν είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν έργα άνθρακα χωρίς να επιβάλλουν ένα επιπλέον επιτόκιο (risk premium), καθώς θεωρούν ότι αυτές οι επιλογές βλάπτουν την εικόνα τους στην κοινή γνώμη.

Ακριβό είναι και το φυσικό αέριο καθώς η επέκταση της Αυστραλίας στις διεθνείς αγορές όπου εξάγει LNG έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα και τις εγχώριες τιμές του προϊόντος.

Αντίστοιχη πορεία με τα αιολικά ακολουθούν και τα φωτοβολταϊκά τα οποία θα είναι φθηνότερα από άνθρακα και φυσικό αέριο ως το 2020.

econews

Σχόλια