«Έξυπνη» ανεμογεννήτρια της GE συνεχίζει όταν οι άλλες σταματούν – «Βιομηχανικό ίντερνετ»

1
87

Ο αέρας και ο ήλιος θεωρούνται οι δύο βασικοί πυλώνες ενός καθαρού ενεργειακού μέλλοντος (σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά, τη γεωθερμία, την κυματική ενέργεια, τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα και ίσως μια μέρα το θόριο).

Όσον αφορά στην αιολική ενέργεια πέραν των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων ετών με την παραγωγή μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, ορισμένες διαφοροποιήσεις δεν είναι τόσο ορατές στο κοινό μάτι.

Εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα χρησιμοποιούνται για την καλύτερη τοποθέτηση ή διάταξη ανεμογεννητριών και ολόκληρων αιολικών πάρκων αντίστοιχα και για την αύξηση της αποδοτικότητας από τις έλικες ως το μηχανισμό περιστροφής. Αντίστοιχες προσπάθειες καταβάλλονται για τη βελτίωση της αξιοπιστίας των ανεμογεννητριών και του περιορισμού του κόστους λειτουργίας τους.

—Η νέα ανεμογεννήτρια της General Electric

Η νέα ανεμογεννήτρια 2.5-120 της GE είναι ένα ιδιαίτερο παράδειγμα. Παρότι έχει ισχύ 2,5 Μεγαβάτ, χαμηλότερη των 2,85 Μεγαβάτ του προκατόχου της, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους μπορεί να παράξει 15% περισσότερες Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας με 25% καλύτερη αποδοτικότητα.

Αυτό το επιτυγχάνει χάρη σε μια διάταξη αισθητήρων που σε συνδυασμό με καλύτερους αλγόριθμους λειτουργίας και παρακολούθησης της ανεμογεννήτριας της επιτρέπουν να περιστρέφεται εκεί που παλιότεροι τύποι θα σταματούσαν.

«Η 2.5-120 είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια που χρησιμοποιεί το Βιομηχανικό Ίντερνετ για να διαχειριστεί το διακοπτόμενο άνεμο, παρέχοντας ομαλή, προβλέψιμη ενέργεια στον κόσμο, ανεξάρτητα από αυτό που θα της δώσει η Μητέρα Φύση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της GE Energy, Βικ Αμπέιτ, εξηγώντας γιατί ο όμιλος χαρακτηρίζει «πανέξυπνη» τη νέα δημιουργία του.

«Αναλύοντας δεκάδες χιλιάδες σημεία δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο, η 2.5-120 ενσωματώνει την αποθήκευση ενέργειας και προηγμένους αλγόριθμους μετεωρολογικών προβλέψεων, ενώ παράλληλα επικοινωνεί άψογα με τις παρακείμενες ανεμογεννήτριες, τους τεχνικούς συντήρησης και τους καταναλωτές», προσθέτει.

Το «μυστικό» της ανεμογεννήτριας έγκειται στο «Βιομηχανικό Ίντερνετ», όπως το οραματίζεται ο αμερικανικός όμιλος: ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ευφυών μηχανημάτων, εγκαταστάσεων, ακόμη και στόλων (οχημάτων, πλοίων), που θα συνδέονται μεταξύ τους και με το Ίντερνετ, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή ροή ενέργειας.

Η νέα ανεμογεννήτρια θα αξιοποιεί το «Βιομηχανικό Ίντερνετ» μέσω ενός λογισμικού που θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή την παραγωγή, πετυχαίνοντας μια όσο το δυνατόν σταθερότερη ροή ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μειώνεται επίσης το κόστος συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης.

Το πρώτο πρωτότυπο της νέας ανεμογεννήτριας, η οποία υπόσχεται επίσης ελαχιστοποίηση του θορύβου, αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολλανδία, μέσα στο Μάρτιο.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δε θα μπορουσαν να ειναι καθετες οι ανεμογεννητριες;
    Ετσι απο οποια μερια και αν φυσαει αυτες θα γυρνανε…

Comments are closed.