Εννέα νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από το τσουνάμι στα Νησιά του Σολομώντα – Σεισμός και στην Ινδονησία

0
21

Σε εννέα ανέρχονται πλέον τα θύματα από το τσουνάμι ύψους ενός μέτρου που χτύπησε το νησί Σάντα Κρουζ στο σύμπλεγμα των Νήσων του Σολομώντα, κατόπιν της σεισμικής δόνησης 8 Ρίχτερ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Περίπου 100 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς σε πέντε χωριά και οκτώ χωρικοί μαζί με ένα παιδί βρήκαν τραγικό θάνατο.

Επίσης αγνοούνται δεκάδες άνθρωποι, ενώ σημειώνονται συνεχείς μετασεισμοί που δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ο αρχικός σεισμός είχε μέγεθος 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στα 200 νησιά που αποτελούν το σύμπλεγμα των νησιών του Σολομώντα, στο οποίο κατοικούν 552.000 άνθρωποι.

Τον Απρίλιο του 2007 είχαν σκοτωθεί 50 άνθρωποι από σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε πλήξει το δυτικό τμήμα των νησιών του Σολομώντα.

— Σεισμός στην Ινδονησία

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικότερα, σεισμός 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Η Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δυτικής Σουμάτρα σε βάθος 10 χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες ή σοβαρές υλικές καταστροφές.

Η Ινδονησία είναι γνωστή για την υψηλή ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα της, ενώ το 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών έπληξε την ανατολική ακτή της Σουμάτρα, προκαλώντας τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της Σρι Λάνκα, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας με απολογισμό 230.000 θύματα.

econews

Σχόλια