Νυχτερινό ρεύμα και φθηνό πετρέλαιο στους αγρότες – Αναλυτικά οι προτάσεις του ΥΠΑΑΤ

0
6

Φθηνό ρεύμα, ρύθμιση δανείων και επιδοτήσεις στις ζωοτροφές είναι μερικά από τα μέτρα που πρότεινε η  κυβέρνηση στους αγρότες προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση με τα μπλόκα και να αποχωρήσουν τα τρακτέρ από τις εθνικές οδούς.

Από ενεργειακού ενδιαφέροντος η κυβέρνηση πρότεινε τα εξής στους αγρότες:

* Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαίου:

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο και θα είναι ισόποση της πρώτης. Μεσοπρόθεσμα μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

*Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος:
Καθιερώνεται φέτος, από την 1 Ιουλίου, ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση των αγρών στη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά και την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίησή του νερού.

*Κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και μέτρα αποτροπής:
Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επιληφθεί του θέματος.

Κατά τ” άλλα οι προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

*Συνδεδεμένη ενίσχυση 200 εκατ. Ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.

* Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους με 30 εκατ. Ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών.

* Πληρωμή Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας.

* Επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες

*Παράταση του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότηση αγροτών

*Ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και διευκόλυνση των σχεδίων βελτίωσης και μεταποίησης των γεωργών και μεταποιητών μέσω της σύστασης του Ταμείου Δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-(ΤΑΕ)» με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκ. ευρώ που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, μεταποίησης καθώς και σε ιδιώτες επενδυτές.

* Απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων

*Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ:

Το πρόβλημα επιλύεται ως εξής:
α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες.
β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου:
για μεν το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα.
για δε το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
γ) Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.

econews

Σχόλια