Οι βιομήχανοι στον Σαμαρά για το "δυσβάσταχτο" ενεργειακό κόστος παραγωγής

0
10

Το υψηλό ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης  Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά της βιομηχανίας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο πρόεδρος της Κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος Ευριπίδης Δοντάς, ο πρόεδρος του ομίλου Στασινόπουλου Νίκος Στασινόπουλος και ο Τάσος Βουλγαράκης, πρόεδρος της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ.

Οι βιομήχανοι κάνουν λόγο για δυσβάσταχτο πλέον κόστος ενέργειας με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή για στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΙΟ προκειμένου να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατόν πακέτο μέτρων για μείωση του κόστους ενέργειας, το οποίο να συμβαδίζει με τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και την κοινοτική νομοθεσία, καθώς αυτή απαγορεύει τις ενισχύσεις υπό μορφή επιδοτήσεων.

Από την άλλη πλευρά η ΕΕ έχει δώσει τη δυνατότητα αντιστάθμισης έως και του 85% του επιπλέον ενεργειακού κόστους σε 14 ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας (χάλυβας, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, χημικά, λιπάσματα κ.λπ.) μέσω κρατικής ενίσχυσης, νομοθεσία που έχουν υιοθετήσει Βρετανία, η Γερμανία και η Νορβηγία, ενώ προωθούν και η Γαλλία και η Ισπανία.

Οι βιομήχανοι υπολογίζουν το κόστος μιας τέτοιας ενίσχυσης στα 25-30 εκατ. Ευρώ, ενώ επίσης ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα για τις βιομηχανίες, αλλά και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς υποστηρίζουν ότι η ΔΕΠΑ απολαμβάνει κέρδη της τάξης του 15%.

Πιέσεις προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ασκούν επίσης ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ προκειμένου οι ενεργειακές εταιρείες να διαμορφώσουν το κόστος τους σε συνάρτηση με τις ειδικές ανάγκες επιχειρήσεων ή κλάδων της βιομηχανίας.

—Γιατί αυξάνεται το κόστος ενέργειας στις βιομηχανίες

Σύμφωνα με τους βιομήχανους το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί λόγω:

•    Του στρεβλού τρόπου λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς που βασίστηκε στο «υποχρεωτικό pool» προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά έχει πλέον κλείσει τον κύκλο του.

•    Της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας αλλά και τη μονοπωλιακή της θέση σε εθνικές πηγές παραγωγής όπως ο λιγνίτης και τα νερά.

•    Της υπερφορολόγησης και του πλήθους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΕΦΚ, τέλος υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ, χρεώσεις δικτύου). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουκλέλης, ο ΕΦΚ αποτελεί το 5%-7% της τελικής τιμής του ρεύματος, το τέλος ΑΠΕ αντιπροσωπεύει επιπλέον 7%, το ίδιο και οι ΥΚΩ (7%), ενώ από την 1.1.2013 η τιμή του ρεύματος για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε επιπλέον κατά 8%-15% λόγω του κόστους των ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της MWh στη μέση τάση φθάνει στα 115 ευρώ και στην υψηλή τάση τα 80 ευρώ, όταν στη Γερμανία, για παράδειγμα, η μέση τιμή της MWh στην υψηλή τάση δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.

•    Της εκρηκτικής αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά των φωτοβολταϊκών.

•    Της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το περιβάλλον (ανάπτυξη των ΑΠΕ, επιβολή επιπλέον κόστους ρύπων στη βιομηχανία), χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τη βιομηχανική πολιτική.

•    Της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου που είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ και μάλιστα επιβαρύνεται από ΕΦΚ 10%.

econews

Σχόλια