Συρία: εμφύλιος, ισραηλινές βόμβες και αποψίλωση των δασών σε σκηνικό Ισλαμικού Χειμώνα

0
16

Σαν να μην έφτανε ο αιματηρός εμφύλιος, ο λαός της Συρίας έγινε στόχος επίθεσης από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν το Κέντρο Έρευνας έξω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, αλλά κινδυνεύει και από έναν άλλο παράγοντα: την ενεργειακή φτώχεια και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Την αεροπορική επίθεση κατά της Συρίας επιβεβαίωσε ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Η Δαμασκός καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στο έδαφός της, με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέλει να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει τη Συρία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον του λαού της.

Θέση στη διένεξη έλαβε και το Ιράν με τον επικεφαλής του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σαΐντ Τζαλίλι, να απειλεί το Ισραήλ ότι «θα μετανιώσει την πρόσφατη πράξη επίθεσης» επί συριακού εδάφους σε φορτίο που φέρεται να προοριζόταν για την Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «ο ισλαμικός κόσμος δεν θα επιτρέψει επίθεση στη Συρία. Το Ισραήλ θα ηττηθεί, όπως το 2006».

Από σήμερα, ο Τζαλίλι πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό, καθώς το Ιράν είναι ένας εκ των στενότερων συμμάχων του Σύρου προέδρου Άσαντ.

Ωστόσο το Ισραήλ διαμηνύει ότι “έχει το δικαίωμα να αμύνεται” και επισημαίνει διά στόματος κυβερνητικών αξιωματούχων ότι “ο φανατισμός στην περιοχή κλιμακώνεται και αυτό που ήταν γνωστό ως Αραβική Άνοιξη δυστυχώς εξελίσσεται σε έναν Ισλαμικό Χειμώνα, και για αυτό ευθύνονται οι Αγιατολάχ στην Τεχεράνη”.

— Ισλαμικός Χειμώνας με κρύο και περιβαλλοντική καταστροφή

Ο Ισλαμικός χειμώνας όμως για τον οποίο κάνει λόγο το Ισραήλ είναι πραγματικός, καθώς οι κάτοικοι πόλεων της Συρίας τον νοιώθουν στο πετσί τους και στρέφονται στο περιβάλλον τους για να ζεσταθούν.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Νταρκούς της Συρίας ωθούν τους πολίτες στην υλοτόμηση δέντρων με αποτέλεσμα στο εθνικό πάρκο στα βορειοδυτικά του Ιντλίμπ, μια περιοχή φημισμένη για τα καταπληκτικά της δάση και την σπάνια βλάστηση να μετατρέπεται σε κρανίου τόπο.

Οι Σύριοι υποφέρουν από το κρύο καθώς ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε σε στενότητα στα καύσιμα και σε πτώσεις της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λαθροϋλοτόμοι εισπράττουν 5 δολάρια για κάθε κομμένο δέντρο και οι μεταφορείς 150 Ευρώ ανά τόνο που μεταφέρουν.

econews

Σχόλια