Ενιαίος φόρος ακινήτων – Τι θα πληρώσουμε

0
15

Νέα φοροεπιδρομή για τα μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων όχι μόνο δεν θα είναι ενιαίος αλλά θα ξεκινά με συντελεστή 0,1% (1 τοις χιλίοις) και θα αυξάνεται με βάση τη φορολογούμενη αξία έως 1,5% ή 2%.

Μάλιστα ενδέχεται να επιβληθεί ειδικό κλιμάκιο για περιουσίες άνω των 1 ή 2 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να προκύπτει έτσι ετήσιος φόρος πολλών χιλιάδων ευρώ για λίγους «έχοντες και κατέχοντες».

Ο φόρος για τις «μεσαίες» περιουσίες των 300.000-600.000 υπολογίζεται στα 400 με 800 ευρώ, με συντελεστή ως 0,6%.

Πέρα όμως από τα ακίνητα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σοβαρά και τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκότοπων κ.λπ..

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα επιβληθεί αυτοτελής φορολόγηση με ειδική κλίμακα, έτσι ώστε να μην αθροίζονται στην ίδια που θα ισχύσει για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και κτίσματα.

Εκτιμάται ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, φέτος, ο συντελεστής φορολόγησης θα ξεκινήσει από εξαιρετικά χαμηλά, δηλαδή μόλις 0,05% ωστόσο μελλοντικά ενδέχεται να αυξηθεί.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς καθόλου αφορολόγητο, με 4 συντελεστές φορολόγησης που θα ξεκινούν από 0,1% και θα αυξάνονται σε 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Με τα νέα δεδομένα, το 2013, πρώτο έτος εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, θα ισχύσει ένα αφορολόγητο της τάξης των 50.000 ή 60.000 ευρώ, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής με τον κ. Στουρνάρα, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.

Με τις νέες αλλαγές το υπουργείο στοχεύει σε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 3 δισ. σε ετήσια βάση από το 2014 που αναμένεται αύξηση των συντελεστών φορολόγησης.

Σχόλια