ΔΕΠΑ: παρέμβαση Σαμαρά για νέους διεκδικητές και δυσφορία Ρώσων

0
5

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεθνείς ζυμώσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για άνοιγμα του διαγωνισμού και σε άλλες επιχειρήσεις και με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πιθανή αποχώρηση των Ρώσων της Negusneft.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω παρεμβάσεων Σαμαρά στο ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι και τις οκτώ εταιρείες που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον και στη συνέχεια αποσύρθηκαν, μέσω συμπράξεων με τους εν ενεργεία ενδιαφερομένους.

Οι πιέσεις που ασκεί η ελληνική ηγεσία, ακόμα και με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού συνδέονται με τη δρομολόγηση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), για τον οποίο ενδιαφέρονται και οι Αζέροι της Socar, αλλά και τις ανησυχίες Ευρωπαίων και Αμερικανών που δεν επιθυμούν μια ρωσική διείσδυση μέσω Gazprom ή Negusneft στην Ελλάδα.

Η Socar είναι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Η Socar διεκδικεί τη ΔΕΣΦΑ καθώς σε περίπτωση που επιλεγεί ο ΤΑΡ αντί του Nabucco, οι Αζέροι θα χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές υποδομές της ΔΕΠΑ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Σε μια τέτοια περίπτωση χαμένη θα είναι η κρατική Gazprom η οποία θα δει μη ρωσικό αέριο να καλύπτει τη ΝΑ Ευρώπη και να εξάγεται στη δυτική.

Μάλιστα πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν το ρωσικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως “μπλόκο” στους ανταγωνιστές παρά ως πραγματικό ενδιαφέρον για τη μικρή αγορά της χώρας μας.

Συνάντηση για το θέμα πραγματοποίησε ο ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος με τον Αζέρο ομόλογο του Ελ. Μαμαντιάροφ, στον οποίο ανακοίνωσε ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για την υλοποίηση του ΤΑΡ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη για να βάλει και δυτικές εταιρείες στο παιχνίδι, ακόμα και αμερικανικές.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας μιλούν για πιθανή αποχώρηση από τον διαγωνισμό της Negusneft, της εταιρείας που έχει καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά (1,9 δισ. ευρώ για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ). Στελέχη του Ταμείου ανέφεραν ότι δεν έχουν λάβει σχετική πληροφόρηση από την εταιρεία.

econews

Σχόλια