Μεξικό: 25 νεκροί από έκρηξη στα γραφεία της πετρελαϊκής Pemex – Το "αμαρτωλό" παρελθόν

0
7

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων εξαιτίας της έκρηξης στα γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex στην Πόλη του Μεξικού.

Η έκρηξη σημειώθηκε στους πρώτους ορόφους του κτηρίου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα θραύσματα να εκτοξευτούν σε ακτίνα πολλών μέτρων, ενώ οι εργαζόμενοι έτρεχαν να σωθούν.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης, αλλά σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πιθανότερος λόγος του δυστυχήματος φαίνεται πως ήταν η βλάβη σε ένα μηχάνημα που προκάλεσε διαρροή καυσίμων.

—Σειρά πληγμάτων στην εικόνα της Pemex

H Pemex έχει υποστεί μια σειρά χτυπημάτων στη δημόσια εικόνα της τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την πρόσφατη έκρηξη.

Το Σεπτέμβριο, 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε σε μονάδα φυσικού αερίου της Pemex στο βόρειο Μεξικό.

Το 1984 περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης σε μονάδα φυσικού αερίου της Pemex στα περίχωρα της Πόλης του Μεξικού.

Το 1992, 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1500 τραυματίστηλαν μετά από μια σειρά υπόγειων εκρήξεων στο δίκτυο αερίου της Γκουανταλαχάρα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στο Μεξικό. Η έρευνα έδειξε πως μερική υπαιτιότητα για το συμβάν έφερε η Pemex.

H Pemex θεωρείται σύμβολο της ενεργειακής αυτάρκειας του Μεξικού από τότε που ο κλάδος του πετρελαίου κρατικοποιήθηκε το 1938. Έκτοτε, έχει κατηγορηθεί για αναποτελεσματικότητα και διαφθορά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Pemex επωμίζεται το ένα τρίτο των κρατικών φόρων στο Μεξικό.

econews

Σχόλια