Ένας "Αστακός" βραβεύθηκε στο Ρότερνταμ – Lobster

0
23

Το βραβείο ARTE και χρηματικό ποσό 7000 Ευρώ απέσπασε το σχέδιο της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου που ακούει στο όνομα «Lobster».

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του του 42ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Το Lobster χαρακτηρίζεται ως μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο, όπως προστάζουν οι κανόνες της Πόλης.

Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος.

Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί, και εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία αποτελεί «μια ιστορία αγάπης, χωρίς να είναι μια συμβατική ερωτική ιστορία. Παρατηρεί τους τρόπους και τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου να πεθάνεις μόνος, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και πάνω απ’ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας να αγαπήσει κάποιον είναι ένα είδος βασανιστηρίου. Το να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον να αγαπήσουμε είναι ένα διαφορετικό είδος βασανιστηρίου. Το «Lobster» προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη σε λέξεις όπως φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, συγχρονικότητα, αφέλεια, ευημερία, ψέματα».

Το «Lobster» είναι παραγωγή της Εlement Pictures (Ιρλανδία/Ηνωμένο Βασίλειο/Ελλάδα) και η απονομή έγινε με το σκεπτικό ότι αποτελεί ένα πολύ συναρπαστικό και πρωτότυπο έργο, από έναν από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές που αναδεικνύονται την τελευταία δεκαετία.

Στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το οποίο ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου, 32 επιλεγμένοι σκηνοθέτες και παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα σχέδια τους σε περίπου 850 πιθανούς χρηματοδότες.

econews

Σχόλια