Κρυώνεις σπίτι σου; – Δράση για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια

0
10

Η Greenpeace καλεί το κοινό να υποστηρίξει τη νέα της δράση που αποσκοπεί στην άμεση καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη διεκδίκηση μίας ουσιαστικής και δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, σήμερα εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας αδυνατούν να πληρώσουν επαρκώς για θέρμανση. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η αιθαλομίχλη και η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο ζωής. Η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι ότι τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με τρόπο που αδυνατούν να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση, επιβαρύνοντας τα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών και υποβαθμίζοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνεται να εξαντλούνται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε λίγες μεγάλες κατασκευαστικές για ‘νέους αυτοκινητόδρομους’.  Η Greenpeace ζητάει ανάλογα μεγάλες επενδύσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια, ιδιωτικά και εμπορικά κτίρια που μπορούν να επιφέρουν την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να μπει στην ιστοσελίδα:www.greenpeace.org/greece/krioneis-spiti-sou

και να στείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας του να αναγνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητες των έργων εξοικονόμησης ενέργειας και να στηρίξει έμπρακτα ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

«Από τα σπίτια των πολιτών μπορεί να ξεκινήσει η ‘επανεκκίνηση της οικονομίας’ και ο ‘πόλεμος κατά της ανεργίας’», ανέφερε ο Τάκη Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη είναι τόσο άμεσα και σημαντικά που δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν. Ζητάμε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους, πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη για την οικονομία.»

Όπως λέει η Greenpeace «αν αυτά τα 7 δις € (για αυτοκινητόδρομους) κατευθύνονταν σε ένα τετραετές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με έμφαση στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, θα είχαμε 300.000-500.000 αναβαθμίσεις παλαιών και (ενεργειακά) ακατάλληλων κατοικιών που θα εγγυώταν:

–      Δημιουργία έως και 43.000 στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα (κουφώματα, θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες κα) σε όλη τη χώρα και περίπου άλλες 65.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης.

–      Μείωση εισαγωγών πετρελαίου περίπου κατά 100-150.000 τόνους ετησίως

–      Τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κα)

Η ουσιώδης διαφορά όμως είναι τα πολύ σημαντικά κοινωνικά οφέλη από τις συγκεκριμένες επενδύσεις:

–      Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης  για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

–      Πραγματική ενίσχυση του εισοδήματος τους

–      Καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας

–      Οριστική αντιμετώπιση αιθαλομίχλης

–      Καταπολέμηση λαθροϋλοτόμησης

«Χρειάζεται όμως μία βασική προϋπόθεση για να πάρει η κυβέρνηση τη σωστή απόφαση: η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε τα συμφέροντα των πολιτών, να μπουν πάνω από τα συμφέροντα 3-4 μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών» καταλήγει Greenpeace.

Σχόλια