Η Wall Street Journal “τεμαχίζει” τη ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποίησης

1
8

Κυβερνητικό σχέδιο διχοτόμησης της ΔΕΗ ενόψει ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης δημοσιοποιεί η Wall Street Journal, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την WSJ, το 33% της ΔΕΗ θα πωληθεί σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 66% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Το σπάσιμο της ΔΕΗ στα δύο με δημιουργία μιας “μικρής” επιχείρησης στην οποία θα μεταβιβαστεί το 20-30% των περιουσιακών στοιχείων της μεγάλης προέβλεπε η πρόταση ιδιωτικοποίησης είχε εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, η τράπεζα HSBC.

Η πρώτη φάση δημιουργίας μιας “μικρής ΔΕΗ” που θα κατέχει το 20%-30% των παγίων στοιχείων κάθε είδους της Επιχείρησης θα προβλέπει παραχώρηση μιας ή δύο λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων συνολικής ισχύος 2000 Μεγαβάτ.

Επίσης, θα παραχωρηθούν ορυχεία, αλλά και ανθρώπινοι πόροι κλπ.

Το σχέδιο είναι «υπό εξέταση», σύμφωνα με ένα αξιωματούχο και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. H δημιουργία ενός ολιγοπωλίου είναι πιο κερδοφόρα για μικρή και μεγάλη ΔΕΗ απ ότι το μονοπώλιο. Σαν μονοπώλιο σήμερα η ΔΕΗ αναγκάζεται υπό την πίεση της ελληνικής ολιγαρχίας σε συμβιβασμούς κάτω της οριακής τιμής του συστήματος δηλ. σε βάση κόστους και όχι σε βάση αγοράς. Αύριο θα έχει το δικαίωμα να σπάσει κάθε σύμβαση χωρίς συμβιβασμούς, αφού υποτίθεται ο πελάτης θα έχει εναλλακτικό προμηθευτή. Μικρή και μεγάλη ΔΕΗ θα παίζουν την βιομηχανία πινκ-πονκ. Έτσι δουλεύει το σύστημα εδώ στην βόρεια Ευρώπη.

Comments are closed.