Η ζοφερή κληρονομιά του Τυφώνα Σάντι στις Ηνωμένες Πολιτείες

0
16

Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές που προξένησε στην κοινωνία και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών ο τυφώνας Σάντι που σάρωσε τις ακτές του Νιου Τζέρσεϋ και της Νέας Υόρκη πριν από τρεις μήνες με θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες, τεράστια κύματα και χιονοπτώσεις.

Όπως μεταδίδει το AP επικαλούμενο κρατικές πληροφορίες, ο τυφώνας Σάντι είναι ο δεύτερος καταστροφικότερος στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Κατρίνα το 2005.

–Θάνατοι
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα Σάντι, 98 εκ των οποίων σε Νιου Τζέρσεϋ και Νέα Υόρκη. Ακόμα 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Καραϊβική.

—Καταστροφές και ζημίες
Ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε βλάβη ή κατέστρεψε 305.000 συγκροτήματα κατοικιών και διέκοψε τη λειτουργία 265.000 επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη. Αντίστοιχα, στο Νιου Τζέρσεϋ 346.000 κατοικίες καταστράφηκαν και επηρεάστηκαν 190.000 επιχειρήσεις.

Η ασφαλιστική εταιρεία Munich Re είχε υπολογίσει τις ασφαλισμένες ζημιές σε 25 δισ. δολάρια και τις συνολικές στο διπλάσιο.

—Άστεγοι και χωρίς θέρμανση
Τουλάχιστον 3,500 οικογένειες στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ ζουν σε ξενοδοχεία με οικονομική βοήθεια από ειδική υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ.
Πολλοί ακόμα δεν έχουν πρόσβαση σε θέρμανση στο σπίτι και βρίσκουν καταφύγιο σε αντίσκηνα της Πρόνοιας για να ζεσταθούν.

—Επιβαρύνσεις
Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών στις δύο περιοχές θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ ακριβές -πλέον- ασφάλειες για πλημμύρες, να τα ανυψώσουν ή ακόμα και να μετακομίσουν. Μόνο στο Νιου Τζέρσεϊ τα ασφάλιστρα για πλημμύρα έχουν εκτοξευτεί στα 31.000 δολάρια ετησίως.

Παράλληλα, έχουν προταθεί σημαντικά έργα υποδομής σε αεροδρόμια, σταθμούς του Μετρό και τις ακτές, χωρίς ωστόσο να έχουν εξασφαλιστεί πηγές χρηματοδότησης για όλα αυτά.

econews

Σχόλια